E timpul ca Victor Ponta să-şi pună pantalonii de băiat mare

Repulsia faţă de guvernul Boc şi faţă de PDL nu s-a transformat în simpatie pentru tabăra adversă, aşa cum sperau cei doi lideri USL. Alchimia nu funcţioneză şi în politică. Nu numai că relaţia lor cu electoratul român s-a răcit, dar şi raporturile cu delegaţii europeni încep să meargă prost. Liderului PSD nu i se poate reproşa nimic. A luat masa cu Zapatero, a stat la taclale cu Papandreou şi avea în plan un whisky la Washington, cu senatorul John McCain. În ţară, Ponta aleargă de la o întâlnire oficială la alta. Ştie că premierul este cartea de vizită a unui stat. Preşedintele, dacă nu poate ţine frâiele ţării trebuie, cel puţin, să dea bine.

Antonescu nici măcar atât nu face.

Liberalul absentează de la întrevederi-cheie. Una a fost cerută chiar de USL, cu ambasadorii statelor UE, cealaltă era cu delegaţia FMI în România. În PE şi-au dat cu stângu’ n dreptu’.

S-au dus chitiţi să denunţe derapajele democratice din România, nu înainte de a le flutura celor de la putere asul din mânecă: articolul 7 al Tratatului UE. Antonescu şi Ponta au avut ideea, dar nu şi curajul să o spună cu voce tare. Au trimis-o pe Rovana Plumb. Înainte de anunţ, europarlamentarul viteaz care l-a acuzat de discriminare pe ditamai ministrul francez de interne, Claude Gueant, şi-a făcut încălzirea cu câteva cereri deşănţate la adresa Mariei Băsescu. Plumb a precizat însă că USL va lăsa membrii UE să decidă dacă aplică sau nu temutul articol 7. Odată ajunsă la Strasbourg, departe de urechile celor cărora le vor votul, Opoziţia s-a dezbrăcat de bună-credinţă. USL a cerut sancţionarea României. La Bucureşti, Crin şi Ponta au luat o faţă smerită, fericiţi că vorbiseră europenilor şi despre reorganizare, şi despre "pensionara nesimţită" Culcer şi despre Anastase. Despre cererea-kamikaze de pedepsire a întregii ţări, nici un cuvânt. Adevărul a ieşit, curând, la suprafaţă. Ai naibii, Populari!

Cel care i-a demascat pe social-democraţi a fost liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, un susţinător al actualului cabinet de la Bucureşti.

Cu ce s-a ales USL-ul din maleficul lor plan de alungare a lui Băsescu? Socialiştilor li s-a dus vorba că sunt mitomani, după ce scandalul cu Adrian Severin le adusese eticheta de corupţi.
Toate încercările USL-ului de a şi izola cel mai mare adversar politic au dus la automutilarea imaginii Uniunii. Şi la noi, şi peste hotare. Schimbarea momentumului actual ar trebui să vină tot de la Ponta." Imaturul" e capabil de schimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *