Elena Udrea se retrage din politică

De altfel, în ultimii şapte ani, dna. Udrea a ieşit în public în repetate rânduri cu "bombe" sau previziuni exclusive care s-au adeverit ulterior. Prin urmare, are credibilitate. Din această perspectivă, cea mai importantă declaraţie politică făcută în preajma Anului Nou a fost cea a doamnei Udrea, cum că îşi doreşte în 2012 un copil. E mai puţin important dacă va adopta unul, pentru a evita o serie de inconveniente, sau dacă e o decizie comună care să desăvârşească mariajul cu dl. Cocoş.Important e că vrea un copil. Dar de ce tocmai acum, cînd suntem în an electoral şi când PDL are nevoie mai mult ca oricând de lideri experimentaţi ?Oricine ştie de câtă dragoste maternă are nevoie un copil, de cât timp ocupă creşterea şi educarea unui copil. Nu poţi fi simultan politician la cel mai înalt nivel de solicitare şi o mamă dedicată. Având în vedere unele declaraţii recente, nu cred că dna. ministru ar avea intenţia să-şi transmită afecţiunea maternă prin delegaţie vreunei bone filipineze. Ca să nu mai lungesc vorba, împlinirea dorinţei exprimată de dna. Udrea pentru 2012 echivalează cu ieşirea ei, fie şi temporară, din politică.

Dar nu de aici derivă importanţa declaraţiei sale. În fond, nimeni nu e de neînlocuit, nici măcar dna. ministru, care, în altă ordine de idei, nu şi-a irosit timpul şi a acumulat o avere frumuşică. O mică pauză digestivă poate fi binevenită. Eu cred că domnia sa pregăteşte terenul unei ieşiri elegante din scenă sau, cum se spune în engleză: "soft landing with golden parachute", pentru că anticipează o înfrângere a partidului său în alegerile din acest an.Aceasta e ştirea cu adevărat importantă.

Poate că n-aş fi ajuns la această concluzie, dacă nu existau aproape simultan şi alte declaraţii complementare venite dinspre politicieni importanţi ai PDL: Raluca Turcan şi Sever Voinescu şi ziarişti, până de curând, fanatici pro-Putere.
Referindu-se la alegeri, dna. Turcan spunea că "PDL ar putea intra în criză de timp". Eu o privesc pe dna. Turcan ca pe soţia purtătorului de cuvânt al lui Traian Băsescu, or acolo, la Preşedinţie, se află cele mai exacte informaţii şi sondaje de opinie privitoare la situaţia politică internă.

Domnul Voinescu, vecin de "HydePark", a uitat pentru o clipă că este purtătorul de cuvânt al PDL şi că această îndatorire se desfăşoară şi în afara celor 8 ore de program. Astfel, în articolul "La mulţi ani, nene Iancule !", publicat în "Evenimentul zilei", domnia sa scrie din postura ziaristului care, aflat în documentare în inima decizională a PDL, dă de ştire publicului cititor că în 2012 politicienii: "Vor fi aşa cum ştiu ei să fie(adică personaje caricaturale de comedie – n.r.) şi, prin asta, îl vor menţine mai viu şi mai relevant decît orice altceva.(pe Caragiale – n.r.). Noi ştiam asta, dar dacă purtătorul de cuvânt al PDL vine cu o asemenea etichetă pentru colegii de partid, echivalentă cu o delimitare publică – "Eu nu sunt ca ei !" – rezultă o probabilă despărţire. Nu ştiu care politician pleacă de lângă partidul său dacă s-ar întrevedea o victorie în alegeri. Sau, poate, subconştientul i-a jucat o festă dlui. Voinescu.

Spuneam de ziarişti fanatici pro-Putere care proslăveau orice acţiune venită de sus şi care, deodată, au întors armele. Las la o parte faptul că nu mi-au plăcut niciodată indivizii care scuipă unde au pupat sau invers. Iau doar faptele, adică articolele de ziar publicate. De ceva vreme, toţi editorialiştii specializaţi în politică internă de la "România liberă" au devenit dintr-o dată şi cu toţii violenţi critici ai preşedintelui Băsescu şi, subsecvent, ai PDL. I-am numit aici pe Alina Mungiu, Sabina Fati, Laurenţiu Mihu, Cristian Câmpeanu, Tom Gallagher ş.a. Dacă nu mă credeţi, citiţi-i pe "site" !

Nu exclud posibilitatea să mă înşel în privinţa dnei. Udrea. Dar să-mi fie iertat ! Nici nu-mi vine să cred că, aşa cum s-a făcut ea cunoscută opiniei publice, domnia sa ar renunţa de bunăvoie la avantajele materiale, la onoruri şi privilegii,sau la orgoliile exacerbate de putere, sau la expunerea maximă în mass media, doar pentru a avea un copil. Cred mai degrabă că ştie ce urmează şi a construit un plan B, de rezervă. Şi nu e singura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *