Estimarea mea privind prezenţa la vot : în jur de 35%

În acest caz, la o participare la vot anunţată în sondaje de aproximativ 60%, în care 37% dintre români sunt împotriva demiterii sale şi peste 50% sunt pentru, putem concluziona că dacă în  zilele rămase nu se întâmplă ceva spectaculos în direcţia mobilizării la vot, referendumul va fi cu siguranţă invalidat. Deci, din partea USL, după aceste calcule, putem spune că la vot se vor prezenta aproximativ 30% dintre alegători.

 Sigur, şi PDL are obligaţia să-şi facă auzit mesajul şi mai ales este necesar ca electoratul său să-i asculte indicaţiile. Conform rezultatelor de la alegerile locale este  vorba despre 2.200.000 de votanţi. De aici şi grija PNL de a concluziona că, urmare a mesajului de boicot lansat de PDL, USL trebuie să aducă la vot suplimentar, între 900.000 şi 1.800.000 de alegători.

 Nu trebuie să lăsăm deoparte nici populaţia maghiară. La votul din Parlament privind suspendarea preşedintelui, UDMR a refuzat să spună cum va vota, deşi în 2007 a avut o poziţie mult mai tranşantă. În acel moment, surse politice susţineau că discreţia maghiarilor se justifică prin faptul că populaţia maghiară nu ar fi de acord cu suspendarea lui Traian Băsescu. În plus, dacă vă amintiţi, în 2007, prezenţa la urne în oraşele maghiare a fost una dintre cele mai reduse şi cei care s-au prezentat la vot au votat covârşitor în favoarea preşedintelui suspendat. După cum aminteşte şi o analiză Gândul. Info, în Secuime, prezenţa la urne a fost de numai 27,38% în Harghita şi de 31,15% în Covasna, dintre care peste două treimi au votat în favoarea lui Traian Băsescu.

 Cât despre electoratul lui Dan Diaconescu, nu mă hazardez să ofer un pronostic este posibil ca lucrurile să fie în mod egal împărţite, cu un mic plus în dreptul USL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *