Francezii iar ne-au făcut cerşetori păduchioşi! Şi dacă au dreptate?

M-a luat râsul când m-am uitat la comediantul francez care relata cam ce ar face un căpitan român în echipa Franţei: "S’il vous plait! Donne-moi la balle! Pour les enfants…" Serios, parcă mi-l închipui pe Mutu…Sau pe Mitică Dragomir. Deşi acesta din urmă mai degrabă ar lua mingea şi ar pasa-o unui văr din tribună, care ar fugi cu ea.
Mi-am dat seama că, de o vreme încoace, umorul a cam dispărut în România, în special când este vorba de sacrosantele noastre persoane. Reacţia constipată a ministerului nostru de Externe care, într-o "precizare scrisă", "respinge indignat", cu "fermitate", bla, bla, bla, este complet lipsită de sens. Jamel Debbouze o să se tăvălească de râs când o să audă că trei propoziţii aruncate într-o emisiune umoristică a unui post privat de radio au provocat o reacţie oficială a şefului diplomaţiei române. O să se întrebe: omul acesta nu are altceva mai bun de făcut? Închipuiţi-vă că marele stat bulgar ar protesta solemn faţă de o emisiune în care Buzdugan ar spune că vecinii noştri de la sud au ceafa groasă!
L-am întâlnit sâmbătă, prin Târgul de carte, pe ministrul Baconschi. Mi se părea că are preocupări serioase, nu să se certe cu un bufon. Sper că reacţia sa este mai degrabă urmare a unei presiuni politice la nivel superior – având în vedere că, acum câteva luni, când tot într-o emisiune satirică din Franţa s-a spus că românii au păduchi, şeful diplomaţiei române a avut un comentariu decent şi înţelegător. Acum, o să risipească banii contribuabililor invitând pe aici nişte jurnalişti francezi cărora o să le prezinte versiunea păşunistă a României, cu păduri virgine, capre negre şi urşi (apud Băsescu, la conferinţa The Economist). Debbouze o să râdă şi mai tare!
Eu cred că francezii care sunt supăraţi şi ne iau în balon pentru că le-am invadat Champs Elysee cu cerşetorii noştri şi care spun că avem păduchi s-ar putea să aibă dreptatea lor. Întâmplător, am nimerit zilele acestea peste o suită de ştiri care arată că suntem codaşii Europei la igienă. Prin 2009, statisticile arătau că anual folosim, în medie, un deodorant pe cap de locuitor (5,4 era media europeană) şi 125 de mililitri de pastă de dinţi (am utiliza vreo 600 de mililitri dacă ne-am spăla de două ori pe zi!). Iar o ştire din 2011 ne spune că printre primele cheltuieli tăiate de români în vreme de criză sunt cele cu produsele de igienă personală. Cât despre cerşetori, am avut o experienţă personală, dar nu la Paris, ci la Roma. Am fost într-o scurtă vacanţă şi locuiam într-o periferie, de unde mergeam spre centru cu metroul. Nu era drum, nu era staţie, nu era culoar din metrou în care să nu mă ciocnesc de muzicanţii noştri. Cu toba, cu acordeonul, cu vioara, cântau de-ţi spărgeau urechile. La Milano, la automatele de bilete de la metrou se năpusteau asupra ta cum vedeau că scoţi monezi din buzunar. Îmi închipui că situaţia nu este cu mult diferită la Paris.
Înainte de a ne supăra pe francezi, ar trebui să-i înţelegem. Vă mai amintiţi de vremurile în care toată această armată de cerşetori se desfăşura în metroul din Bucureşti sau în tramvaiul 32? Acum, asta este ceea ce vede cetăţeanul obişnuit din Hexagon din efectele integrării ţării noastre în UE. Îmi dau seama că pare nedrept faţă de imensa majoritate a românilor. Dar nu vom elimina această situaţie cu comunicate opărite ale ministerului de Externe. Şi nici aruncând responsabilitatea, ca de obicei, pe romi. Ar trebui să ne dăm seama că nu vom rezolva niciodată nimic dacă tot ceea ce facem este să ne plângem singuri de milă şi să dăm vina pe ceilalţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *