Iar şi-a aţâţat Antonescu slugili să mă dea fară din TVR…

"Evident că ar trebui să plece, vom cere oprirea contractelor lor!", a declarat dânsa ziarului Ring. Pentru cine nu-şi aminteşte, Lucia Hossu Longin a fost propusă în consiliul de administraţie al TVR de către Partidul Naţional Liberal.

Peste câteva ore plec din ţară, aşa că mă grăbesc să fac câteva comentarii scurte. În primul rând, sunt sătul de jocurile din televiziunea publică şi de permanentele presiuni politice asupra mea, a emisiunii “Foc încrucişat" şi, indirect, asupra tuturor jurnaliştilor corecţi din această instituţie. Dar nu-mi voi da demisia, aştept ca doamna Longin să convingă consiliul de administraţie să dea un vot politic şi să ne concedieze, aşa cum s-a procedat şi cu Rodica Culcer. Până la urmă vine şi ziua în care liderii PNL vor trebui să explice cum se dau afară oamenii din televiziunea publică, la cererea reprezentanţilor acestui partid, prin vot politic.

În al doilea rând, doamna Longin spune că am fost aduşi în Tvr pentru a face politica lui Băsescu. O rog să ceară listele de invitaţi în emisiunea “Foc încrucişat" şi să constate care este raportul dintre putere şi opoziţie. Mai mult, deşi personal am considerat că este o evaluare nu tocmai corectă, am încercat în permanenţă ca analiştii politici sau economici pe care i-am invitat să prezinte puncte de vedere diferite, să nu transmită acelaşi mesaj.

În al treilea rând, despre calitatea emisiunii “Foc încrucişat" cred că putem vorbi doar în momentul în care va fi măsurată audienţa postului Tvr Info, decizie care nu-mi este clar cui aparţine, dar în orice caz nu mie. Până atunci, ascult orice opinie critică, dar o consider subiectivă şi având o relevanţă limitată.
M-am apărat în faţa atacului doamnei Longin, deşi nu cred că are dreptul moral să-mi dea lecţii. Pe lista cu veniturile colaboratorilor din Tvr, publicată nu în altă parte decât pe blogul deputatei PSD Olguţa Vasilescu, la o privire sumară aflăm că reprezentanta PNL în CA-ul televiziunii publice încasează 7.500 de lei pentru drepturi de autor şi alţi 3.606 lei pentru “cesiune" din partea organismelor de cesiune. În total, 11.106 lei/ lună. Mi se pare că acesta este un flagrant conflict de interese: să fii în consiliul de administraţie al televiziunii şi să primeşti şi bani pentru colaborare din partea instituţiei pe care trebuie să o administrezi. Nu ştiu dacă este legal, dar mie mi se pare o obrăznicie să plângi de mila angajaţilor care vor fi concediaţi în timp ce tu profiţi de votul tău din CA ca să-ţi impui emisiunile şi să ceri să fii bine plătită pentru asta…

În orice caz, urez un sincer succes trioului Antonescu-Longin-Dan Voiculescu ( de fapt, cel direct interesat să distrugă Tvr Info este patronul Antenei 3) în efortul lor de a mă scoate din televiziunea publică. Repet, m-am săturat de permanentele presiuni politice, de jocurile pe care le fac cei care vor să fie prieteni şi cu PDL, dar să supravieţuiască şi dacă vine USL la putere. Tot ce-mi doresc este ca lucrurile să fie clare şi să fiu concediat printr-un vot politic în consiliul de administraţie al Tvr.

P.S. În emisiunea Sinteza Zilei de joi, 1 martie, domnul Crin Antonescu a făcut următoarea afirmaţie: “Una din direcţiile atacului la care eu sunt supus zi de zi, deja se pot scoate volume, un volumaş Tismăneanu, un volumaş Pleşu, Mihăieş, Marian… nu le mai dau numele…". Nu pot să spun decât că sunt de onorat de această companie în care mă plasează liderul PNL. Îi stimez enorm pe aceşti oameni, iar Andrei Pleşu a fost profesorul pe care l-am admirat cel mai mult pe vremea când eram student la filosofie. Nu-mi place cuvântul "adulaţie", dar nu cred că eram departe…Din acest motiv, în toţi aceşti ani de presă niciodată nu am avut curajul să-l sun pe Andrei Pleşu, să-i cer un interviu sau să-l invit în emisiunea pe care o moderez. Mulţumesc, Crin Antonescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *