ÎI VA LOVI PRECEDENTUL, PENTRU CĂ LORDUL AVEA DREPTATE ŞI LUPII ATACĂ ÎN HAITĂ

Sînt sigur că loviturile de forţă date de USL în Parlament, în zilele de 3 – 6 iulie, au înspăimîntat pe mulţi. Ce efect colateral, asta au şi urmărit, sînt convins. Sînt determinaţi, uniţi, nu le pasă de nimic. Mai mult, se pare că nimic nu le mai stă în cale. Dar, revin la spusele Lordului şi fac constatarea – poate contraintuitivă – că o putere care produce spaimă nu se consolidează ci, dimpotrivă, se şubrezeşte. Se condamnă. Şi cu cît mai multă spaimă induce, cu atît mai multă ură produce. Chiar dacă sînt înfricoşători, useliştii nu sînt invincibili.

Există trei puncte slabe în ceea ce priveşte armata condusă de Ponta & Antonescu. Primul, nu deţin superioritatea morală care să le asigure victoria în bătălia politică cu PDL. Atîta vreme cît Dan Voiculescu le este indispensabil (şi le este!), atîta vreme cît îşi permit să anuleze prin votul lor în Parlament decizii definitive ale Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie, atîta vreme cît se declară legaţi simbolic pe mai departe de Adrian Năstase, atîta vreme cît baza lor de putere reală stă tot în marii baroni Dragnea, Oprişan, Mazăre & Constantinescu, Nicolescu şi iarăşi, nelipsitul de pe nici o posibilă listă a răului, Dan Voiculescu, atîta vreme cît au un premier impostor dovedit, USL nu poate fi moralmente superioară PDL. Practic, nu există păcat pentru care lumea să fi blamat PDL (de cele mai multe ori pe bună dreptate) pe care USL să nu-l săvîrşească la rîndu-i.

Al doilea punct vulnerabil, Ponta & Antonescu sînt oamenii unei singure teme: un obsesiv atac la Băsescu. Sînt, mai precis, unidimensionali din punct de vedere politic. Dacă ar fi avut şi altceva importan de spus, ar fi spus şi pînă acum. De aceea, mă aştept să se dezumfle repede. Dacă Traian Băsescu, pierde referendumul, se vor dezumfla din incapacitatea de a face şi altceva decît opoziţie delirantă la Băsescu. Dacă Traian Băsescu va cîştiga referendumul, se vor dezumfla pentru că inamicul lor comun i-a mai învins o dată şi scopul fundamental al USL e ratat. În al treilea rînd, şi acesta e paradoxul, admit, le este frică. Am din ce în ce mai limpede impresia că lor le este frică de ceea ce fac şi, ca să ascundă asta, mînaţi de la spate de frică precum în coşmarurile copilăriei sînt fugăriţi copiii de lupi fioroşi, fac încă şi mai mult şi mai tare şi mai grav. E copilăresc : e ca şi cum ai vrea să acoperi o porcărie făcînd una şi mai mare, pe care o acoperi cu una şi mai dihai, care se cere a fi acoperită cu alta şi mai şi… Cu cele comise în 3 – 6 iulie, USL a intrat pe un drum fără întoarcere, care duce direct la eşec.

În fine, tocmai pentru că sînt siguri şi relaxaţi, Ponta & Antonescu fac o mare greşeală. Comportamentul lor politic din ultimele zile a mişcat, cred, un strat adînc, încă insuficient exprimat şi cunoscut al electoratului nostru. Ici-colo, toţi simţim că vibrează o generală nemulţumire faţă de comportamentul politic al USL. Se pare că, în graba lor, cei doi au stîrnit ceva de mare magnitudine şi de mare adîncime. Că iese un tsunami electoral care îi va lovi cumplit, nu mă îndoiesc. Singura întrebare este cînd anume? Acum, la referendum? La alegeri, peste cîteva luni? Sau peste un an? Sau peste doi? Oricum, Crin, dacă se va întîmpla să ajungă preşedinte, trebuie să ştie ceva simplu ca bună ziua: a inaugurat cea mai periculoasă practică cu putinţă. Cum ai altă majoritate parlamentară, ai dat jos preşedintele României şi pui pe cine vrei. Nu mai contează durata unui mandat, nu mai contează dacă preşedintele a încălcat Constituţia, nu mai contează ce spune Curtea Constitutţională. Tot ceea ce contează este să ai, la un moment dat, majoritate în Parlament. Atît! Iar următorul preşedinte schimbat aşa, la moft dur, va fi chiar următorul prşedinte al României, indiferent cine va fi el.

PS Nu vreau să se strecoare vreo neînţelegere, aşa că spun limpede: nu cred că Crin Antonescu va fi urmptorul preşedinte ales al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *