Îmi pare rău să le spun celor din Piaţă: Antena 3 şi „Felix” v-au furat mitingul!

Este evident că în Piaţa Universităţii sunt oameni care au revendicări corecte pe care şi eu, şi mulţi alţi oameni, le împărtăşim. Şi eu cred că România are nevoie de mecanisme democratice mai puternice, de îmbunătăţirea legilor care asigură transparenţa decizională şi de o reformă a reglementărilor privind funcţionarea partidelor, inclusiv finanţarea lor. Dar ceea ce i-am spus şi Oanei Preda, şi colegei mele de studio, Ioana Lupea, este că protestul lor, al oamenilor de bun simţ din Piaţa Universităţii, dacă pot să-i definesc astfel, a fost de mult confiscat, da, confiscat!, de Antena 3 şi de Dan "Felix" Voiculescu. Este o chestiune de cifre, pur şi simplu. În această piaţă şi în alte locuri din ţară s-au strâns în ultimele zile cel mult 50.000 de oameni – de fapt, eu cred că au fost jumătate, dar nu vreau să enervez pe nimeni. La Antena 3 se uită, într-o seară, cam un milion de oameni. Am văzut audienţe – este adevărat, controversate – care arătau că emisiunea Sinteza Zilei atinge un vârf de 10% într-un interval de cinci minute. Asta înseamnă circa un milion de adulţi din mediul urban. Făceţi comparaţia: câteva sute, poate câteva mii, în Piaţa Universităţii, câteva sute de mii de care primesc informaţii despre ceea ce se întâmplă acolo de la domnii Dumitrescu, Gâdea, Ciutacu…Ceea ce spun eu este că nu contează ceea ce spun oamenii decenţi din piaţă, ci mesajul care se transmite pe canalele televiziunilor de ştiri.
Iar un alt lucru pe care ar trebui să-l ştie şi Oana Preda, şi toate celelalte ONG-uri care susţin mitingurile organizate în ultimele zile, este că aceste televiziuni vor decide cine reprezintă "societatea civilă". Trec peste faptul că această noţiune este imposibil de definit şi că nimeni, nici un ONG, nici o persoană, nu se poate erija în reprezentant al societăţii civile, noţiune care poate include şi Academia Română, şi Biserica, şi alte mii de asociaţii şi fundaţii cu obiective extrem de diverse. Problema a fost că persoane care ştiau acest fapt, printre care Alina Mungiu Pippidi – care înţelege mult mai bine decât mine toate dificultăţile şi controversele legate de această noţiune – au tolerat sau chiar au încurajat acest joc de-a societatea civilă şi s-au erijat în reprezentanţii ei. Acum, Dan Voiculescu şi Antena 3 le-au furat ideea şi au promovat propria lor societate civilă: pe colonelul Dogaru, pe revoluţionarul Maior şi pe alţii ca ei. Voiculescu a creat o reţea de fundaţii care, pe de o parte sifonează bani europeni, iar pe de altă parte se joacă de-a societatea civilă şi anunţă că apără drepturile cetăţeneşti. Acum, aceste structuri au şi vizibilitate, cu ajutorul Antenei 3, şi vor obţine o aparenţă de legitimitate superioară SAR sau altor asociaţii care chiar încearcă să democratizeze România.
De aceea, bătălia lui Băsescu nu este cu cei din piaţă, ci cu Antena 3. Sunt conştient cât sunt de cinic, dar cei care se află în aceste zile pe stradă ar trebui să ştie că nu ar însemna nimic fără suportul mediatic al trustului Intact, care îi susţine doar pentru că domnul Voiculescu are un interes politic. Îmi pare rău pentru ei şi pentru protestul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *