ÎN CHESTIUNEA AVORTULUI

Consilierea se încheie cu o scurtă perioadă de gîndire, apoi femeia este liberă să ia ce decizie crede că e mai bună. Repet, este vorba despre acele cazuri în care întreruperea sarcinii are cu totul alt motiv decît cel medical, legat de salvarea vieţii sau sănătăţii femeii însărcinate. De asemenea, legea statuează principiul fundamental că decizia întreruperii sarcinii este a femeii însărcinate pe de-a întregul, dar că înainte de ducerea la îndeplinire a unei asemenea decizii, femeia în cauză trebuie să treacă printr-o consiliere de specialitate.
Admit, chestiunea e delicată.

Din păcate, avortul e un subiect mai degrabă neglijat în România şi oricine îl abordează o face cu teamă să nu fie considerat un fie un obtuz ceauşist sau fanatic religios (dacă se opune liberalizării avortului), fie un libertin inconştient (dacă susţine libertatea avortului). Precizez că legea propusă de noi nu încearcă să tranşeze această temă. Legea nu interzice nimic! Legea instaurează doar mecanismul de informare şi obligă femeia însărcinată care decide să întrerupă sarcina să apeleze la acest mecanism. Totuşi, decizia de a întrerupe o sarcină din motive extra-medicale este una extrem de serioasă şi ne temem, nu doar noi iniţiatorii, dar şi o mare parte din publicul care susţine această lege, că această decizie e luată adesea prea uşor şi fără o cîntărire atentă a efectelor ei. De multe ori, această decizie este amar regretată mulţi ani apoi. Legea obligă doar la atentă cumpănire şi opreşte precipitarea tulburată. În rest, e cum vrea femeia…
Mai adaug două informaţii, relevante pentru acest subiect. Într-un sondaj pe care l-am văzut la mijlocul anului trecut, mai mult de jumătate dintre români susţineau dreptul femeii de a decide liber asupra întreruperii de sarcină şi mai puţin de jumătate erau de părere că femeia însărcinată nu trebuie să aibă acest drept. A doua informaţie pe care simt nevoia să o pun pe masă la această discuţie este o remarcă pe care preşedintele american Ronald Reagan, un conservator adevărat, a făcut-o odată cu privire la avort: "Abortion is advocated only by persons who have themselves been born"
Nu în ultimul rînd, precizez că printre iniţiatori se află şi 14 doamne, mame cele mai multe dintre ele. De asemenea, printre iniţiatori se regăsesc medici şi dascăli.

Ce credeţi despre proiectul acesta de lege?

PS Am citit în presă fragmente din scrisoarea adresată de multe ong-uri indignate ministrului sănătăţii, căruia îi solicită să avizeze negativ propunerea legislativă. Consider că oricine vede vreo similitudine între textul acestei legi şi legislaţia ceauşistă în materia controlului naşterilor este fie rău intenţionat, fie ignorant. Prefer să cred că, luate de val, multe ong-uri au semnat acea scrisoare fără să se gîndească bine ce semnează. Şi nu mă refer la ceea ce solicită (e dreptul lor), ci la argumentele cu care solicită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *