Încă un episod din seria “ Maturizarea precoce a lui Victor Ponta”

Departe de a fi croitoraşul cel viteaz, Ponta a rezolvat încă de luni, nu şapte, ci două chestiuni fierbinţi de pe agenda USL. Mai întâi, l-a făcut pe Antonescu să renunţe la ideea demisiei în bloc din Parlament.A depus un efort minim. Greul muncii de convingere l-au dus cei mici, din teritoriu, dar şi cei care se aşează la şedinţe de-a drepta şi de-a stânga lui Antonescu."Pontacul"a preluat iniţiativa: USL intră în grevă parlamentară până la alegeri. O "grevă accentuată", a ţinut să precizeze liderul PNL, pentru o notă de dramatism. Tot acestuia din urmă i-a revenit sarcina de a potoli forfota creată printre liberalii mai puţin altruişti. Oamenii nu înţeleg cum planul răsturnării unui guvern s-a transformat într-o revoluţie umanitară şi nu sunt dispuşi să-şi doneze indemnizaţiile parlamentare SMURD-ului sau vreunui ONG.

E rândul lui Antonescu să se confrunte cu mici implozii în partid.

A doua realizare notabilă a social-democratului a fost să le facă pe plac "înţelepţilor"din PSD. Adrian Năstase a vrut să fie subtil. În loc să-l ia deoparte pe cel care-i fusese odată protejat şi să-i spună că s-a săturat să vadă cum Uniunea repetă aceeaşi combinaţie nefericită de cuvinte, "Jos, Băsescu!", Năstase a scris un raport. Actul a fost publicat de institutul social-democrat "Ovidiu Şincai" şi conţine recomandări de schimbare a discursului USL dinspre preşedinte spre oamenii din stradă. O lege a Sănătăţii care să asigure caracterul universal al dreptului la îngrijire medicală, stoparea cheltuielilor publice extravagante sau finanţarea generoasă a sistemului public de educaţie sunt câteva dintre direcţiile sugerate de institutul lui Năstase.

Ca să nu-l tulbure prea tare pe şeful PSD, raportul a cuprins şi idei formulate deja de liderii Uniunii: formarea unui guvern de tehnicieni şi sancţiuni drastice pentru orice formă de mită electorală. Ce a spus preşedintele PSD la dezbaterea organizată luni de Blocul Naţional Sindical ? Pentru prima oară, Ponta l-a mai lăsat din braţe pe Băsescu. A fost o cuvântare stângace, populistă, dar mai puţin monotonă. Copilotul lui Keletin a afişat o mină calmă şi nici o venă inflamată nu i-a traversat fruntea lată, de procuror. Nici măcar subiectul condamnării lui Năstase nu l-a ispitit. Ponta era cu ochii pe marele premiu. A ajutat şi faptul că seminarul avea drept tematică "Condiţiile de muncă".

Preşedintele PSD încearcă din răsputeri să se scuture de karma negativă care l-a făcut să dea rateu după rateu în 2011. Fiecare discurs ori confruntare s-ar putea să devină o mostră din noul plan menit să-l aducă mai aproape de funcţia de premier. Nu-mi fac speranţe că va deveni o fire molcomă precum Boc, dar e limpede că Ponta caută să se dezbare de atitudinea "aruncă-te cu capul înainte", care l-a consacrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *