Ion Iliescu, adevăratul lider spiritual al „Pieţei Universităţii II”

Fostul preşedinte al României trebuie să fie nespus de bucuros. Mai toate ideile pe care le-a vânturat în primele luni ale anului 1990 au fost preluate de către cei care acum ocupă Piaţa Universităţii. Dacă mai adăugăm la această situaţie şi violenţele şi intoleranţa unora dintre manifestanţi putem spune că această ţară s-a întors din drum cu 20 de ani.
Poate vă mai aduceţi aminte că, imediat ce a fost înlăturat regimul lui Nicolae Ceauşescu, una din teoriile lui Ion Iliescu a fost că România poate fi o democraţie şi fără partide. Frontul Salvării Naţionale urma să suplinească absenţa acestora. În prima parte a anului 1990, a te declara membru a vreunui partid era o chestie suspectă şi riscai oprobiul public. Dacă ţin bine minte, am şi văzut, la un moment dat, o lozincă inteligentă pe care scria: "Nu suntem partide". Acum, această teorie pare că este împărtăşită de manifestanţii din Piaţa Universităţii, care anunţă că "urăsc" toate formaţiunile politice. Nu sunt un simpatizant al lui Ludovic Orban, dar nu-mi dau seama de ce această persoană nu ar avea dreptul să fie prezentă la miting şi este dată afară de acolo cu mult circ. Trec peste faptul că eu unul nu ştiu democraţie modernă fără partide, dar pun pariu că mare parte din liderii manifestaţiilor abia aşteaptă să intre în politică şi să-i ia locul lui Orban.
Al doilea element care-mi aminteşte de primul an post-Ceauşescu este încrederea oarbă într-un stat "bun", condus de oameni înţelepţi, şi antipatia faţă de privatizare. Am văzut un colaj foto, pe "Madame Blogary", cu o lozincă pe care scria: "Privatizarea ucide". Nu ştiu dacă acest mesaj a fost preluat ca atare de către manifestanţi, dar cu siguranţă ei îl împărtăşesc. O primă victorie în acest sens au obţinut deja, prin retragerea legii sănătăţii. Nu sunt mari diferenţe faţă de vremurile în care muncitorii de la IMGB strigau: "Nu ne vindem ţara". Deosebirea ar fi că acum, printre cei care se opun reformelor din sănătate, se află o serie de intelectuali aflaţi în fruntea unor organizaţii non-guvernametale prestigioase…
Manifestaţia din 1990 din Piaţa Universităţii a fost un eşec pe termen scurt – practic l-a ajutat pe Iliescu să câştige şi mai multe voturi – dar pe termen lung a avut un efect benefic. Piaţa Universităţii a promovat valorile democratice şi ale economiei de piaţă, într-o perioadă în care mass-media oficială se uita către un socialism după modelul lui Gorbachov, în URSS. Acum, ideologia manifestanţilor, puternic mediatizată de trustul fostului turnător al securităţii Dan Voiculescu, este puternic de stânga, cu accente naţionalist-populiste, plus o doză de anarhism. Chiar dacă ceea ce se întâmplă acum se va termina după dorinţa domnilor Ponta şi Antonescu – înlăturarea rapidă a regimului Băsescu – vom resimţi pe termen lung efectele ideilor nedemocratice şi anticapitaliste ale celor din Piaţa Universităţii.

P.S. În această ofensivă a populismului etatist, nu pot decât să admir curajul celor de la Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib), care au lansat, ieri, un manifest libertarian. Printre altele, ei propun desfiinţarea obligativităţii contribuţiilor la asigurările de sănătate, privatizarea spitalelor şi a şcolilor de stat sau eliminarea salariului minim. Sunt conştient ce şoc şi groază vor produce în societatea românească astfel de idei, dar eu vă anunţ că am aderat la acest manifest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *