Jalnica plimbare prin Bruxelles a lui Junior împreună cu tataie Marga

Dacă am fi fost la Fălticeni, aş fi zis că este firesc ca bunelul să fie încântat în ziua în care nepoţelul ştiurlubatic, mare amator de motoare şi distracţii nocturne, anunţă că vrea să fie om serios. Dar eram la Bruxelles, la cel mai important summit al Consiliului European din ultimii ani, iar delegaţia română avea o singură preocupare: să răspândească vestea că şeful delegaţiei, Victor Ponta, este luat în serios de ceilalţi lideri europeni, nu tratat ca un plagiator ordinar.

Nu aş fi vrut să reiau toate aventurile ridicole ale lui Ponta prin capitala Belgiei: cum şi-a ţinut la secret programul, cum fugea ca o căprioară de ziariştii care vroiau să-l întrebe despre plagiat sau cum a plătit şi transportul şi hotelul unui grup bine selectat de propagandişti de la televiziunile prietene (dar toată stima pentru colegii care au încercat să-şi facă meseria şi aveau tot dispreţul pentru această mită, acceptată nu de ei, ci de şefii lor). S-a nimerit însă să deschid site-ul The Economist în această după-amiază de duminică şi să dau peste o înregistrare video (realizată chiar la Bruxelles, la summitul CE!) cu premierul Letoniei, Valdis Dombrovskis, care vorbea despre zona euro, despre succesul măsurilor de austeritate şi despre "uluitoarea" ("astonishing") performanţă economică a ţării sale. Poate vă amintiţi, Dombrovskis este cel pe care-l fugărea Ponta cu mâna întinsă pe culoarele de la Bruxelles, numai că letonul l-a ignorat şi a preferat să discute cu presa (pe el nu-l întrebau despre plagiat). Pe acelaşi site, www.economist.com, ce scrie despre România? Cum se ceartă primul-ministru cu preşedintele şi cum se face că ţara asta are un ministru de Externe care nu "a asimilat" agenda Consiliului European, deşi l-a însoţit pe premier la Bruxelles. Cam aceeaşi poveste şi pe site-ul celor de la Financial Times, cu câteva zile înainte: ironii fine despre drama ambasadorului român la UE, care nu ştia cine va conduce delegaţia la reuniunea CE.

Dacă Victor Ponta se limita la performanţa de a se face pe sine ridicol la această onorabilă adunare a liderilor europeni, era problema sa. Din păcate, ne face pe toţi să părem nişte caraghioşi. Suntem cetăţenii unei ţări conduse de un plagiator, care desfiinţează instituţii şi emite ordonanţe de urgenţă numai şi numai pentru a-şi salva cariera politică, în loc să demisioneze decent, fără scandal, aşa cum se face în Europa. Noi l-am ales, noi suntem vinovaţi că avem asemenea lideri. Mai mult, Ponta s-a dus la Bruxelles şi a acceptat să ni se ia din fondurile europene (da, asta se va întâmpla, deşi premierul a încercat să o scalde), doar pentru a obţine sprijinul politic al socialistului Holland, sprijin pe care să-l folosească la în campania electorală a USL.

Nu sunt de acord cu Valentin Stan care spune că Ponta nu a negociat nimic la Bruxelles. Ba da, şi-a negociat o susţinere politică externă în faţa acuzaţiilor de plagiat şi, în schimb, a cedat ceea ce, cu toată responsabilitatea faţă de această expresie prea des folosită de către politicieni, eu aş numi "interesul naţional".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *