Jucătorul Crin Antonescu

Nu mă refer la recentul proiect politic (zis "pentru naţiune", dacă nu mă înşel) lansat de el şi pe care, în afara televiziunii bătrînului securist, nimeni nu l-a băgat în seamă. Firesc aş zice, de vreme ce programul conţine o sumă de banalităţi pe care le îndrugă politicienii noştri de 20 de ani şi atît. Mă refer la singurul lucru pe care dl Antonescu îl face în politică atunci cînd, totuşi, face ceva. Mă refer la felul în care dl Antonescu face opoziţie. Radicală, accentuată, pe viaţă şi pe moarte – în fine, cum vreţi dumneavoastră să-i ziceţi luptei dlui Antonescu cu tirania.

Miercuri, în Parlament, preşedintele Băsescu a întărit şi domnia-sa invitaţia pe care o tot facem parlamentarilor socialişti de a reveni la serviciu. Liderul liberal a răspuns, băţos, că nu vrea: "ori noi, ori ei", a rostit în sentenţiat profesoraşul teribil. Am mai auzit asta de cîteva ori. De altfel, dl Antonescu e proaspăt şi percutant numai în invectivă – în idee e tern, plat, previzibil şi plicticos ca un şpriţ cald şi răsuflat. Revenind la afirmaţia cu pricina, unii spun că omul joacă la cacealma pentru că, oricum, parlamentarii roşii vor reveni în Parlament şi aşteaptă doar să găsească motivul şi momentul. Pînă acum,după ştirea mea, au fost pe punctul de a reveni de cel puţin două ori (inclusiv cu tactica "punem acum o moţiune şi mergem să o dezbatem şi să o votăm, apoi punem cîte o moţiune pe săptămînă şi tot mergem să le dezbatem şi uite-aşa, pîş-pîş, revenim la treabă cu blazonul slavat"), dar dl Antonescu însuşi a oprit planul şi ştie că nu o va mai putea face încă o dată. Cînd zic despre dl Antonescu că "joacă la cacealma", răutăcioşii vor să sugereze ceva mai mult decît metafora . Dar eu nu cred asta. Iar politica nu e poker.

În politică, singura variantă posibilă cînd e vorba de Parlament este "şi noi şi ei". În Parlament sîntem şi "noi" sînt şi "ei" nu pentru că aşa am vrea "noi" (oricare ar fi acest "noi"), ci pentru că aşa vrea singura autoritate care decide cine merge în Parlament şi cine nu. Din (ne)fericire, nu dl Antonescu este acea autoritate. Dl Antonescu trebuie să ştie că visul său de a vedea PDL complet distrus şi ieşit din Parlament, e opioid pur şi nu are nici o legătură cu realitatea politică. Vom fi în Parlamentul viitor exact aşa cum sîntem acum: şi "noi" şi "ei", eventual cu "ei" în grevă şi atunci."Noi" şi "ei" împreună – în proporţiile stabilite de urne sau în combinaţii decise de "noi" şi de "ei", dar vom fi tot acolo, împreună. Vremea cu "ori noi, ori ei" a trecut de vreo 20 de ani.

Şi, zău, nu vreau să sporesc panica dlui Antonescu, dar în politică, dacă te ţii tare cu "ori noi, ori ei", se întîmplă la un moment dat ca "ei" şi "noi" să-şi vadă de treabă fără tine. Şi vine momentul în care nu mai poţi zice "noi" şi "ei", ci doar "eu" şi "ei" – adică momentul final. Dacă dl Antonescu nu înţelege despre ce vorbesc, să-l scoată la o cafea pe dl Geoană, prieten preţuit pe la finele lui 2009. Aud că încă mai poate fi văzut pe culoarele Palatului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *