La moartea jalnică şi ruşinoasă a Pieţii Universităţii

Când acest post nu a mai fost interesat de Piaţa Universităţii, mitingul a sucombat sub privirile dezinteresate ale cetăţenilor români.
A fost o moarte jalnică şi ruşinoasă pentru că 99% din obiectivele manifestanţilor – multe din ele decente şi corecte – au fost uitate de toată lumea, inclusiv de liderii USL. Singura cerinţă îndeplinită a fost îngroparea legii sănătăţii – un dezastru pentru toată lumea, dar în primul rând pentru oamenii amărâţi din piaţă, pentru că aceştia vor rămâne la mâna actualului sistem medical, corupt şi mortal de ineficient. Oricine intră într-un spital din România îşi dă seama că era nevoie de o reformă substanţială.

Proiectul legii sănătăţii era discutabil şi perfectibil, iar puterea cred că era dispusă la negocieri. Manifestanţii din piaţă, manevraţi şi asmuţiţi de o stranie coaliţie formată din USL, Antena 3 şi "societatea civilă" a doamnei Pippidi, au cerut însă retragerea proiectului, refuzând orice discuţie. Să-i fie ţărâna uşoară, tot ce ne rămâne este să ne rugăm să nu ajungem la spital. Cât despre celelalte cerinţe formulate de mai multe ONG-uri care au sprijinit manifestaţiile, ele au fost rapid abandonate, pentru că nici USL şi nici PDL nu au vreun interes să guverneze transparent, să elimine barierele administrative impuse la înregistrarea unui nou partid sau să-şi asume tot felul de criterii de integritate. Cel mai bun răspuns la această ultimă cerinţă a fost dat de PNL, care l-a adus în partid pe turnătorul Sorin Roşca Stănescu. În paranteză fie spus, sunt complet uluit cum au putut nişte oameni pe care-i credeam serioşi să introducă în "Carta Albă a bunei guvernări" – opera ong-urilor strânse în jurul doamnei Mungiu – o prevedere cretină, da, cretină!, precum "adoptarea unei iniţiative legislative de eliminare a traseismul politic la parlamentari, după modelul existent deja la primari." Dar tocmai acest model ne arată cât de nerealistă este o astfel de lege. Cel mai bun exemplu este cel al primarului sectorului patru, membru al PC, care este de facto în UNPR şi va fi şef al campaniei electorale a PDL-UNPR în municipiul Bucureşti. Este clar că o astfel de lege nu poate fi aplicată, iar în cazul parlamentarilor avem şi prevederea constituţională care spune că mandatul acestora nu poate fi imperativ. Doar electoratul poate sancţiona traseismul, legea ar fi ineficientă şi, foarte probabil, neconstituţională. Introducerea unei astfel de reglementări stupide în “Carta Albă a bunei guvernări" duce în ridicol întregul efort al autorilor acestui document.

Ce mai rămâne de pe urma manifestaţiilor din Piaţa Universităţii? Probabil că presiunea străzii a contribuit nu doar la demisia lui Boc, ci la schimbarea tuturor miniştrilor PDL, ceea ce, în principiu, este bine. Această re-brănduire a PDL sub chipul premierului Ungureanu s-a întors, cel puţin pe moment, împotriva USL. Tema anticipatelor a fost îngropată, motive să-l demită pe Băsescu nu prea mai sunt, greva parlamentară enervează cetăţenii, iar PDL pare să fi recuperat procentele pierdute în ianuarie. Păcat de efortul acelor oameni oneşti care au îndurat frigul din stradă şi care s-au confruntat cu jandarmii în numele unor idealuri, dar, de fapt, ceea ce au reuşit a fost să asigure creşterea audienţei Antenei 3.

P.S.: Până şi cerinţa “Lăsaţi aeroportul Băneasa low-cost", pe care o susţineam 100%, a fost ignorată. Din 25 martie, majoritatea acestor curse se mută pe Otopeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *