Lecţia de mitocănie

Preşedintele, într-unul din deja celebrele sale tricouri albastre, puţin obosit, face o radiografie a momentului politic, îşi trece în revistă cei opt ani de mandat, asumându-şi greşelile mai mici sau mai mari, răspunde calm la întrebări, inclusiv la cele nu foarte prietenoase venite din partea postului de televiziune Antena 3. Îşi doreşte ca oamenii să iasă la vot în număr mare pentru a-şi exprima opinia şi se delimitează net de ideea boicotării referendumului, care pare să prindă tot mai mult contur în PDL. Discuţia calmă, aşezată, se poartă pe un ton mai degrabă confesiv şi refexiv.
La un moment dat, în mijlocul unei fraze a preşedintelui atmosfera de dialog este întreruptă la modul cel mai brutal de nişte strigăte animalice, accentuate până la insuportabil de o instalaţie de amplificare. "Clasicele" îndemnuri fotbalistic-revoluţionare "La puşcărie, Băsescu la puşcărie!" şi "Ieşi afară, javră ordinară!" răsună strident acoperind complet vocea vorbitorului, care face eforturi vizibile de a-şi păstra calmul şi de a face abstracţie de neaşteptatul fond sonor, mai ales din perspectiva unei întâlniri cu elita intelectuală. Minutele trec, scandările nu dau semne să înceteze, poliţia şi forţele responsabile cu liniştea publică par să fi intrat în pământ, oamenii încep să privească stânjeniţi în stânga şi în dreapta. La un moment dat, zgomotele încetează, dar revin la aceeaşi intensitate câteva minute mai târziu. Ne aflăm în plin coşmar. Suntem undeva la mijlocul Căii Victoria, una dintre cele mai aglomerate artere din Bucureşti, un loc în care este imposibil ca cineva să fi primit vreodată autorizaţie pentru a organiza vreun miting. Cu toate acestea răcnetele în portavoce sau ce-o fi fost nu par să deranjeze locuitorii din zonă, nici forţele de ordine, altiminteri foarte vigilente în situaţii mult mai banale.
Că la mijloc este o jalnică diversiune pusă la cale de susţinătorii lui Victor Ponta şi Crin Antonescu nu mai încape îndoială. Ce om normal iese din casă miercuri după amiază, înarmat cu instrumente de amplificare, pentru a striga insanităţi la adresa lui Băsescu, în condiţiile în care la Palatul Cotroceni este instalat Crin Antonescu, Victor Ponta conduce (prea) autoritar de la Palatul Victoria, iar în Parlament legea este făcută, la propriu şi la figurat, de Zgonea, Greblă &co? Şi apoi cum să nimerească aceşti vajnici apărători ai democraţiei originale exact la sediul GDS când nimic din stilistica scandărilor nu-i recomandă ca pe nişte oameni care să frecventeze un asemenea loc. Să nu mai spun că – ciudată coincidenţă – au nimerit şi ora exactă a dialogului dintre preşedintele Traian Băsescu şi intelectuali.
Strategia murdară a USL pentru această campanie electorală a coborât la un nivel comparabil cu cel al metodelor din timpul preluării puterii de către comunişti la sfârşitul anilor ’40. Nu o spun eu, a fost constatarea amară a preşedintelui Băsescu în momentul în care primele urlete s-au făcut auzite. Mesajele "inamicului" trebuie bruiate prin orice mijloacele, în vreme ce populaţia trebuie să ia act doar de "adevărul" celor aflaţi la putere. În vreme ce preşedintele Băsescu dialoga cu membrii GDS, televizorul din incinta grădinii Green Hours, era dat, fără sonor, pe Tvr 1. De-a lungul celor două ore cât a durat întâlnirea preşedintelui pe ecran s-au putut vedea un interviu cu Titus Corlăţan, un speach în direct al lui Crin Antonescu şi un alt interviu maraton cu Dan Şova. Ulterior am auzit că preşedintele interimar l-a atacat violent pe preşedintele suspendat, iar celui din urmă i s-a refuzat dreptul la replică.
În ziua şi la ora la care preşedintele Băsescu îşi programase un miting la Iaşi, primarul USL al municipiului, Gheorghe Nechita, dăduse aprobare şi pentru un miting al USL care urma să se desfăşoare la o distanţă de 300 de metri. În cel mai fericit caz ar fi fost un război al staţiilor de amplificare, exacerbarea până la insuportabil a unui zgomot de fond a cărui unică miză ar fi fost aceea de a-l împiedica pe preşedintele suspendat să-şi facă auzit mesajul. Dar nimic nu ar fi putut garanta apariţia unui scenariu mai negru, cu dispute între participanţii din cele două tabere care ar fi putut să degenereze în incidente de stradă. În faţa acestei eventualităţi, poate, USL a acceptat în ultima clipă să-şi reprogrameze mitingul.
Şi o plimbare paşnică a "cămăşilor albe" din jurul lui Mihai Răzvan Ungureanu prin Timişoara a fost acompaniată de huiduielile membrilor uneia dintre organizaţiile de revoluţionari cărora premierul Victor Ponta le-a redat îndemnizaţiile tăiate în timpul guvernării Boc.
Într-o democraţie este important să convingi electoratul că argumentele tale sunt mai puternice decât ale adversarului, că soluţiile pe care le ai în vedere pentru dezvoltarea ţării şi pentru binele cetăţeanului sunt realiste şi eficiente. A nu-l lăsa pe cel care gândeşte altfel să-şi expună ideile, a-i bara drumul spre urechile opiniei publice, a-i distorsiona mesajele atunci când deţii toate pârghiile puterii este mai degrabă semnul unei tentaţii totalitare, decât manifestarea unei opţiuni democratice.
Manifestările de stradă ale celor care susţin demiterea preşedintelui sunt tot mai agresive şi vulgare. Aşa cum am avut ocazia să constat zilele trecute la GDS ele tind să se extindă provocator inclusiv în spaţiile publice şi chiar în fiefurile adversarilor politici. Intenţia lor pare a fi aceea de a-i intimida şi pe cetăţenii neimplicaţi în viaţa politică, nu doar pe susţinătorii preşedintelui suspendat. Din fericire, cel puţin până acum, susţinătorii preşedintelui Traian Băsescu ignoră provocările şi se ocupă doar de promovarea propriilor lor mesaje. Dar jocul pe care îl încurajează Victor Ponta şi Crin Antonescu este unul foarte periculos pentru democraţia românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *