Maladiva ascensiune a lui Gâdea cel Groaznic, Diktatorul de Budincă

Multă vreme am crezut că Mihai Gâdea este un simplu actor în piesa pe care a scris-o Dan Voiculescu. Dar, precum personajul central din Henric al IV-lea, piesa lui Pirandello, realizatorul Sintezei Zilei pare că a căzut în cap, s-a scrântit şi a început să joace rolul suveranului care împarte dreptatea în România. M-am uitat, ieri, siderat, la furia cu care Gâdea îl umilea pe preşedintele CNAS, Mihai Duţă, pe care l-a numit "dobitoc" şi "nesimţit". Momentul în care mi s-a părut că angajatul lui "Felix" a intrat în zona patologicului a fost cel în care a început să gesticuleze şi să-l invoce pe bunul Dumnezeu. Ştiu, domnul Duţă este, şi după opinia mea, un personaj dezagreabil. Lipsa de transparenţă cu care gestionează miliardele de euro ale asiguraţilor, traseul său politic şi profesional – înainte de a fi şef la CNAS, domnul Videanu l-a considerat potrivit să conducă regia sării! – permanentele probleme cu sistemul IT al acestei case şi imposibilitatea de a afla care este topul medicilor care dau cele mai scumpe reţete compensate mă fac să-l privesc cu multă mefienţă.

Dar, deocamdată, nu ştiu să fi fost descoperită vreo problemă penală în activitatea lui Duţă. Şi chiar dacă ar fi aşa, dacă individul ar fi condamnat şi băgat la puşcărie, tot nu s-ar justifica tratamentul pe care i l-a aplicat, miercuri seara, Mihai Gâdea.
Nu este prima oară când Antena 3 se transformă în tribunal stalinist şi sală de execuţie unde sunt judecaţi şi pedepsiţi cei care îndrăznesc să-l supere pe directoraşul lui Dan Voiculescu. O colegă din presă mi-a atras atenţia asupra stilului în care a fost pedepsit Andrei Pleşu, pentru că şi-a permis să scrie despre Gâdea. Ce m-a îngrijorat în discuţia cu această colegă, pe care o stimez foarte mult, era că ea îmi explica ce greşeală a făcut Pleşu să intre într-o confruntare cu Gâdea, despre care se ştie ce răzbunător este.

Am înţeles atunci că şi în politică, şi în media, sunt oameni care au ajuns să se teamă, pur şi simplu, să-l supere pe acest mic dictator de la curtea lui "Felix". Pe bună dreptate, pentru că nimeni nu-şi doreşte să fie terfelit în noroi în faţa a sute de mii de telespectatori, zile la rând, până când nu mai rămâne nimic din onoarea bietului învinuit.

Nu-mi place să fiu patetic, dar cred, simt, că un rău tot mai mare este răspândit în societatea română de puterea pernicioasă a presei. Isteria, intoleranţa, violenţa sunt păcate care se duc uşor de la televizor către un public frustrat de anii de recesiune. Dacă domnul Gâdea ar lupta, cu propriile forţe, pentru dreptate şi adevăr, poate că i-aş putea înţelege furiile necontrolate. Dar el este de fapt un biet funcţionar cu surtuc căruia Dan Voiculescu i-a dat pe mână o armă de distrugere în masă şi sarcina de a o folosi împotriva tuturor celor care se opun revenirii la putere a acestui fost turnător al securităţii. Mai trist este că domnul Gâdea şi-a ieşit din rol, îşi selectează singur victimele şi a început să-i placă să se joace de-a călăul. Poate ar trebui să se oprească o clipă şi să citească cum a procedat Stalin cu şefii KGB-ului, după ce s-a folosit de ei ca să-şi lichideze adversarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *