Maşina de vot din diasporă cere pensie în România

Săptămâna trecută, Daniel Ţecu, preşedintele FADERE, a trimis o scrisoare către Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei sociale.
După cum arată comunicatul de presă FADERE, din care cităm : "Ţinând cont de interesul crescând al românilor din diaspora faţă de posibilitatea de a-şi reglementa vechimea in cartea de muncă, FADERE a cerut redeschiderea posibilitaţii ca toţi românii care au lucrat in strainatate ilegal şi nu au putut cotiza pentru pensie sa o poată face in România retroactiv. Termenul in care românii ar putea sa facă acest lucru nu ar trebui sa fie mai mic de un an, iar perioada pe care ei ar putea sa o reglementeze prin plătirea retroactivă a taxelor sa nu fie mai mică de 15 ani."

Este, evident, preţul pe care îl solicită o parte a diasporei pentru votul în favoarea puterii. Să reamintim că votul românilor din străinătate, numiţi impropriu diasporă, a fost în favoarea actualei puteri şi decisiv pentru alegerea Preşedintelui Traian Băsescu pentru un al doilea mandat. Dar cum totul are un preţ… sigur, trebuie să fie şi preţul corect!
Problemele românilor care au fost nevoiţi să plece din ţară şi să lucreze în ţări străine sunt complicate şi uneori chiar umilitoare. Sentimental sunt alături de aceşti oameni aflaţi acum departe şi nu cred că ar fi o problemă prea mare pentru ca să se dea curs cererii FADERE, mai ales că aceasta ar însemna o injecţie binevenită de bani în transparentul fond al Caselor de pensii.
Totuşi, conform legislaţiei UE aprobarea cererii FADERE ar fi o inţiativă legislativă ilegală, aspru sancţionată. Nici legea în vigoare din România nu permite acest lucru.

Acest episod pune din nou sub semnul întrebării sistemul de pensii de stat din România. "Sistemul de pensii de stat şi asociaţiile de locatari sunt cele mai longevive construcţii comuniste din România" glumea un sociolog finlandez şi se pare că are dreptate.
Statul, corupt şi absent, un fel de SRL cu agendă proprie, care nu corespunde cu cea a populaţiei, consideră fondul de pensii un fel de "găină cu ouă de aur". Nimeni nu ştie exact marimea fondului total sau personal depus, calculul pensiilor este mai complicat decât lansarea unei rachete pe Marte, iar modul de calcul diferă de la funcţionar la altul. Confuzia naşte bănuiala de corupţie şi abuz.

Este necesara schimbarea sistemului şi aceasta imediat. Principiul pensiei de stat "ce depui, aceea încasezi" este folosit la majoritatea ţărilor civilizate de pe glob. Pensiile armatei, jandarmilor, profesorilor, magistraţilor şi ale altor categorii care prin natura lor au o importanţă socială şi publică trebuie să facă parte din bugetul ministerului respectiv. Medicii ca şi alte meserii liberale trebuie să aibă acelaşi regim ca şi avocaţii, în ceea ce priveşte pensia. Pentru categoriile defavorizate există pensii sociale sau de handicap, care, la fel, trebuie să fie cuprinse şi gestionate de ministerele respective, nu de administraţia locală. La fel pentru cei care, din diferite motive, nu au cotizat, există ajutoare de tip social, sau iniţiativa filantropică particulară. Cei care nu au cotizat nu au ce căuta împreună cu cei care au cotizat, la acelaşi fond de pensii.

Casele de stat de pensii trebuie să funcţioneze similar cu bancile, adică fiecare cotizant să aibă "contul" său, să ştie exact cât a depus şi ce pensie va avea. Prin acest sistem, curăţat de profitorii conjuncturali, se va ajunge la o mărire considerabilă a pensiilor celor care au cotizat într-adevăr.
Până când statul o să mai recurgă la o falsă "solidaritate" de fapt băgând mâna adînc în buzunarul celor care au muncit şi au cotizat ca să căptuşească cu pensii pe cei care nu au cotizat, sau să ofere pensii mărite pentru cei faţă de care statul are "obligaţii" ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *