Mineri la Bucureşti?

Şi minerii, la fel ca şi alţi sindicalişti, au dreptul constituţional să protesteze liber. Fie la ei acasă, fie la Bucureşti. Dar doar în condiţiile legii.

Protestul minerilor din aceste zile arată încă o dată falimentul companiilor de stat, care se descurcă tot mai greu, deşi piaţa energetică a crescut, totodată şi preţul la materii prime, dau în continuare cu salarii derizorii. Ce s-a văzut la televizor e că liderii lor de acum au o anumită maturitate faţă de cei din trecut care făceau terorism politic. Ei se întreabă pe bună dreptate de ce termocentralele cumpără cărbune mai scump din import decât cel produs de ei? Pentru că sistemul clientelar favotizează firmele de apartament şi nu există un protecţionism real, aşa cum era pe timpul lui Carol 1 în economie.

La Compania Naţională a Huilei lucrează 7.800 de mineri, cu salarii care depăşesc puţin media pe economie. Sigur că nu e uşoară munca lor în subteran.
Aş fi aşteptat ca vajnici gardieni ai societăţii civile româneşti să aibă un cuvânt de spus. Dar nimic. O imensă pauză şi o anumită aritmie coronariană cu gândul la luceafărul negru, apărut în Post. Dar nu mai e Cozma răcoare. Nici Miron în fruntea oştilor. Nici Ion Iliescu, preşedintele care i-a chemat să facă ordine în Piaţa Universităţii.

Totuşi, în condiţiile în care România este una dintre cele mai bogate ţări din Europa, în resurse naturale, se pune serios în discuţie elaborarea unui plan strategic naţional. Nu doar în lumina recomandărilor preşedintelui Traian Băsescu, ci şi a luminiţei de la Bruxelles, aprinsă cu ocazia lansării parteneriatului pentru inovaţie în domeniul materiilor prime.

România poate fi un model în Europa de minerit responsabil. Proiectul de la Roşia Montană e încheiat la toţi nasturii. Atât componenta de mediu şi cea de patrimoniu sunt bine închegate în acord cu proiectul depus la Ministerul Mediului, pentru avizare. “Locurile de muncă sunt aur pentru România," parcă aşa spunea zilele trecute Traian Băsescu. De ce guvernul nu deschide porţile investitorilor privaţi? Merită şi minerii o viaţă mai bună, pentru a nu mai fi manipulaţi de interese oculte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *