Modelul CHIUL Antonescu

O fac şi o vor face cu multă loialitate şi, în mare parte, cu profituri cît se poate de lumeşti. Iată un studiu de caz, de dată recentă, motivat şi ilustrat de absenţa programată din Parlamentul României a politicienilor opoziţiei.

Iniţial, trebuia să avem o variantă radicală: demisia din Legislativ a useliştilor. Crin Antonescu a fost de acord cu asta. Apoi nu a mai fost de acord. După demisie, s-a spus că vom avea o grevă parlamentară a opoziţiei, dar nu orice fel de grevă, ci una – nu-i aşa? – "accentuată". Crin Antonescu a fost de acord cu asta. Apoi nu a mai fost de acord. Pentru un timp a rămas doar o formulă simplă – grevă. Crin Antonescu a fost de acord cu asta si imediat nu a mai fost de acord. "Grevă", s-a spus, nu e chiar termenul cel mai potrivit pentru acţiunea opoziţiei – o acţiune încărcată de o etică înaltă, nu-i aşa? Era, de altfel, destul de naşpa să îi spui aşa câtă vreme parlamentarii opoziţiei s-au îngrijit de poziţiile lor din comisii şi au avut grijă să nu renunţe la călătoriile în străinătate şi, pe cale de consecinţă, la deconturile de rigoare. Pentru că trebuia să poarte un nume, i s-a spus "protest" – si, cum vă închipuiţi, Crin Antonescu a fost de acord şi cu asta.

În realitate, dacă lucrăm cu ideea de rigoare şi dacă vrem să fim corecţi, nici "protest" nu e un termen adecvat pentru ce face acum Opoziţia în Parlamentul României. E altceva – şi anume, ceva urât mirositor. EVZ a descoperit şi demonstrat că "Deputaţii USL nu participă la lucrările Camerei, dar semnează pe ascuns condica de prezenţă pentru a putea, astfel, încasa diurna de şedinţă de 100 de lei, pe lângă salariul de 4.000 de lei." Cu trimitere directă la un caz vizibil în mass –media, anume cazul I. Ghişe (cel care a spus că nu renunţă la salariul său de parlamentar, deşi va lipsi de la munca pentru care e plătit!), Crin Antonescu a spus – cum altfel? – că respectă această decizie şi că, implicit, e de acord cu ea.

Să nici nu fiu ironic cu dl Antonescu până la capăt! Ce face, în fond, liderul (?!) PNL nu e decît să urmeze o linie de conduită personală consecventă. Căci domnia sa e, de ani buni (a se vedea statisticile IPP!), în exact aceeaşi situaţie despre care spune că o respectă o acum, şi la colegii săi de alianţe. Crin Antonescu are o prezenţă în Parlamentul României care echivalează cu marja de eroare a sondajelor de opinie şi, totuşi, pentru asta, primeşte lună de lună bani foarte mulţi pentru ceea ce face.

Ideea de "protest parlamentar" e, de fapt, o formulă neutră, politicoasă, de vîndut marelui public, pentru ceea ce, în realitate, e un chiul organizat în masă. Din acest unghi de vedere, iată, politicienii români – în cazul de faţă, politicienii din USL – lucrează cu modele. Aici: modelul Crin Antonescu. Sau, şi mai adecvat, întrucât, cum spuneam, e vorba despre chiul, modelul CHIUL Antonescu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *