Muzeul Internaţional al Spionajului

Domnul Boghardt este mai ceva, şi anume, are funcţia de istoric la Muzeul Internaţional al Spionajului! Aflat la Washington, muzeul deţine cea mai mare colecţie a dispozitivelor de spionaj, fiind unul dintre puţinele muzee de acest gen din lume (CIA are de asemenea un muzeu in Langley, dar poate fi vizitat doar cu invitaţie).

În acest muzeu mai mult decât interesant, vizitatorii pot admira printre altele, o armă în formă de ruj, utilizată de agenţii secreţi ai lui Stalin şi numită "sărutul morţii". "Folosită la mică distanţă, chiar în ceafa victimei, această armă poate fi mortală", spune Keith Melton, un colecţionar de obiecte de spionaj. Printre obiectele (aproximativ 600) cu "scopuri ascunse" vizitatorii pot "admira" aici, printre altele, arma în formă de ruj utilizată de către agenţii secreţi ai lui Stalin, numită "sărutul morţii". "Folosită la mică distanţă, chiar în ceafa victimei, această armă poate fi mortală", spune Keith Melton, un colecţionar de obiecte de spionaj. O altă piesă cu care se mândreşte muzeul este o umbrelă a foştilor agenţi KGB, cu ajutorul căreia se poate otrăvi victima. Aceasta a fost folosită în celebrul caz al scriitorului bulgar Georgi Markov, care a fost înjunghiat cu umbrela, în Londra, în 1978 ( a murit patru zile mai târziu şi s-a considerat că un agent KGB a fost "autorul"). Mai există şi un pantof special: are implantat în talpă un dispozitiv de ascultare a convorbirilor, având la activ o a fost folosit de serviciile secrete cehe pentru a-i urmări pe diplomaţii americani.

Ca orice muzeu care se respectă, acesta nu putea face excepţia de a oferi vizitatorilor un tur al muzeului. Care include "interacţiunea cu spioni" (actori bineînţeles, angajaţi special pentru a impresiona publicul) şi posibilitatea de a afla unele dintre trucurile agenţilor secreţi.

Când este rugat de către presă să comenteze…activitatea muzeului, Dennis Barrie, directorul, are un răspuns care amuţeşte orice interpretare: "Oamenii cunosc doi spioni din istorie.Unul este James Bond -care a fost un personaj inventat-iar celălalt este Mata Hari, care chiar dacă nu a fost spion, a avut, cu siguranţă o viaţă aventuroasă"…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *