NE VIZITEAZA COMISIA DE LA VENETIA

Am trei motive pentru a raspunde cu da si anume:

1) Cat timp se accepta ca demiterea Presedintelui, se supune din niste puncte de vedere regulilor de la alegere , trebuie sa acceptam ca exista o anume simetrie, nu perfecta, dar intr-o anume masura ea exista si anume ca odata ce se considera, in primul tur ,ca ideal un presedinte ar trebui ales cu un prag electoral(e vorba de prag si nu de cvorum) de 50% +1 , rezultand desigur ca in mod real ar trebui sa vina la vot ceva mai multi alegatori, caci este greu sa presupunem ca numai un candidat ar obtine voturi.

Odata dovedita seriozitatea si importanta pe care Constitutia o acorda alegerii Presedintelui prin aceasta prima prevedere constitutionala, urmeaza al doilea element constrangator si anume necesitatea, obligativitatea ca in final sa fie ales un Presedinte, caci nu e prevazuta vacanta la post pe motive electorale.
Asadar in turul doi ca la orice proces cu doua tururi, solutia trebuie data obligatoriu si deci fara cvorum sau prag, majoritatea decide intre primii doi clasati;
Rezulta desigur ca la demitere unde nu este valabil decat primul criteriu si anume ca este un proces foarte serios si important pentru stat si nu ca trebuie neaparat si obligatoriu, ca cu oricate voturi ar fi ele, adica in orice mod, Presedintele sa fie demis sau nu.

2. Demiterea fiind un act extraordinar, de mare responsabilitate si important ea trebuie sa implice o pozitie sau alta, adica nonindiferenta, sa voteze o majoritate a electoratului, indiferent cum va vota el si de aici din nou necesitatea cvorumului exact asa cum este el azi;

3. Intr-o tara unde la demiterea unui primar se cere un cvorum cum sa nu se ceara si la demiterea unui presedinte?
Nota. Importanta ce acorda Constitutia demiterii este dovedita de faptul(am mai aratat asta) ca CCR cand decide privind Referendumul are nevoie de o majoritate de cel putin sase la trei pentru demitere, rezultand pe cale de consecinta ca una de cinci la patru pentru demitere nu este suficienta si Presedintele se intoarce la Cotroceni , deci apare un alt soi de prag si la votul din CCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *