Nepătrunsa taină a unui parc de 200 de milioane de lire sterline

Ferestrele mele, de la etajul şapte, dădeau către un părculeţ, amplasat în mijlocul unui scuar. Am admirat acel spaţiu verde. Într-un perimetru cu gărduleţe, alei şi bănci ca la Versailles, un teren pentru tenis de câmp şi chiar şi o toaletă ecologică, străjuiau arbori seculari, aranjamente florale şi horticole de excepţie, flori ca la Grădina botanică de la noi. Parcul arăta ca o farmacie în ciuda traficului nebun, care se întâmpla în imediata apropiere a perimetrului.

La un moment dat, tot admirând am început să mă şi mir. Şi m-am tot mirat zile întregi. În permanenţă aleile erau măturate de frunze, căci era tot toamnă, dar îngrijitorii lucrau cu porţile închise. Nicio maşină nu parca şi nici măcar nu staţiona la trotuarul care mărginea parcul. Având în vedere problema parcărilor, din centrul Londrei, această situaţie m-a pus chiar pe gânduri. În zece zile, în timpul când am admirat eu acel parc, doar doi bărbaţi au jucat tenis de câmp, poate, nici o jumătate de oră. Doar ei şi-au parcat maşina lângă trotuar.

Ştiam, din filme, că la Londra există parcuri particulare, ale unor familii, dar nu imi imaginam că asta se poate întâmpla în Piaţa Romană, cum s-ar spune, ca să înţelegem mai bine poziţia. Sau, ca să fiu mai exact, în mijlocul Pieţii Romane. Eram în hotel împreună cu un dezvoltator imobiliar, din România. El mi-a spus că părculeţul are puţin peste un hectar şi că metrul pătrat de teren, acolo, costă cam 20.000 de lire sterline. Nu ştiu de ce m-am gândit în acel moment că toaleta ecologică stă pe o suprafaţă de teren mai scumpă decât un Audi Q7. Poate pentru că maşina respectivă tocmai se lansase şi îmi plăcea.

Fără să insist, pentru a nu-mi spulbera visele, m-am interesat vag al cui era parcul. Familia Portman, oameni bogaţi, de secole. Sau, poate, nu aşa bogaţi cât siguri pe ei şi liniştiţi. Cum o fi să ţii un parc de 200 de milioane de lire sterline doar ca să te plimbi cinci minute pe lună, prin el?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *