Noua deviză a USL : « Nu contează cine votează, contează cine decide sistemul de vot »

Motivul ar fi acela că un astfel de sistem ar fi ‘mai corect’. Afirmaţia vine la puţin timp după ce Parlamentul a aprobat votul uninominal pur, într-un singur tur, în urma unei iniţiative semnate de el şi de Crin Antonescu.

Faptul că oricine vine la Putere schimbă sistemul electoral după bunul plac, în funcţie de ceea ce i-ar avantaja pentru alegeri a devenit deja o cutumă în România. Din punctul meu de vedere, atunci când a declarat că un sistem de vot în două tururi ar fi mai corect comparativ cu ce o să avem în vara şi toamna acestui an, Victor Ponta a avut un moment de sinceritate. Tine de domeniul evidenţei că un astfel sistem de vot nu are nicio legătură cu sistemul nostru de partide care este departe de a fi bipartit.

Atunci, dacă şi Crin Antonescu şi Victor Ponta sunt nemulţumiţi de sistemul de vot iniţiat chiar de către ei de ce l-au propus ? Motivaţiile sunt diferite. În cazul său, Crin Antonescu doreşte ca în Parlament să rămână doar două partide semnificative. Unul dintre ele să fie PNL. Şi o Opoziţie slabă. De aici decizia de eliminare a pragului electoral. Pentru Victor Ponta, un sistem de vot într-un tur îi avantajează pe primarii şi preşedinţii de consilii judeţene în funcţie. Iar dintre toate partidele, PSD are cel mai mare număr. Mai mult, după locale, un PSD puternic poate susţine în cadrul alianţei că de fapt, paritatea nu se aplică şi la alegerile legislative.

În 2016, mai rămâne de văzut. Dar ca să continue obiceiul ultimilor ani, formaţiunea aflată « pe val » şi la Putere va apela probabil la o nouă inginerie electorală după logica : « Nu contează cine votează, contează cine decide sistemul de vot ».

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *