Numirea lui Teodor Meleşcanu la SIE- pretextul găsit de Crin Antonescu pentru excluderea sa din PNL

În oricare alt stat, o astfel de mişcare ar fi fost salutată de opoziţie şi "din motive lesne de înţeles" nu ar fi condus la o excludere intempestivă. În cazul opoziţiei noastre, chiar dacă este vorba despre un membru marcant al PNL, fost ministru de externe cu mandat neîntrerupt pentru 4 ani de zile, care a primit numai aprecieri pozitive pe toată linia, verdictul venit de la Crin Antonescu a fost simplu: TRĂDARE.

Cu doar două ore înainte de nominalizarea lui Meleşcanu, Crin Antonescu susţinea că nu ştie nimic despre numirea fostului ministru al apărării la şefia SIE. Evenimentul Zilei şi agenţii de presă aflaseră deci, înaintea sa, ce se întâmplă în propriul partid. Cred însă, că preşedintele PNL de-abia aştepta un pretext ca să mai scape de un "indezirabil". Ca şi colegul său de alianţă şi de discurs, Victor Ponta, preşedintele PNL preferă liniştea în propriul partid cu riscul marginalizării, eventual excluderii unor membrii care altfel ar fi foarte utili partidului. Apropiat de Dinu Patriciu, Teodor Meleşcanu nu era deloc în topul preferaţilor lui Crin Antonescu. Ultima oară, preşedintele PNL a spus despre fostul ministru al apărării că acesta "coabitează, de când se ştie, cu cine vrei şi cu cine nu vrei", deranjat fiind de faptul că Teodor Meleşcanu nu a aderat disciplinat la sloganul devenit principiu: "Jos Băsescu" atunci când a susţinut că, după 2012, "coabitarea cu Traian Băsescu nu este imposibilă".

Mai trebuie remarcat şi că votul asupra excluderii lui Teodor Meleşcanu trebuie dat de organizaţia din care viitorul şef SIE încă face parte, şi anume mult comentata organizaţie PNL Prahova. Parte a ei, mai exact 40 de membrii au făcut luni dimineaţa o excursie transformată în protest în faţa sediului central al PNL din Aviatorilor, nemulţumiţi de cum a fost înlocuită fosta conducere a PNL Prahova în frunte cu Adrian Semcu precum şi de negocierea candidaturilor USL. În locul lui Adrian Semcu, care a avut cele mai bune rezultate la conducerea organizaţiei locale, obţinând 28% la ultimele alegeri, a fost numit interimar un apropiat al lui Crin Antonescu. Pe acest fond, mă aştept deci, ca excluderea oficială a lui Teodor Meleşcanu să fie una "cu cântec".

De departe, cel mai interesant mi se pare cum liberalii şi în plan secundar, social-democraţii susţin că nu au fost consultaţi în privinţa numirii de la şefia SIE. De parcă nu ar fi ei cei care refuză sistematic să se prezinte la consultările de la Cotroceni, la lucrările din legislativ sau recent, la discursul preşedintelui programat pentru 7 martie. Scriam acum câteva zile că schimbarea de discurs a liderului PSD nu este altceva decât o blană de oaie pusă peste costumul de lup al lui Victor Ponta. Reacţia Opoziţiei la numirea lui Teodor Meleşcanu la SIE îmi confirmă iarăşi ipoteza. Preşedintele PSD a anunţat că refuză convocarea comisiei parlamentare de control a activităţii SIE, ce este condusă de un social-democrat. Înainte de debutul protestului parlamentar, USL a anunţat că în momente cheie, va reveni în Parlament.

Nu pot decât să apreciez că cel mai probabil, USL nu consideră că schimbarea şefului unui serviciu de informaţii este suficient de importantă pentru întreruperea boicotului parlamentar sau pur şi simplu le este teamă că revenind în băncile din legislativ, parlamentarii lor îşi vor da seama, rând pe rând că protestul este o greşeală şi că acesta ar fi pretextul potrivit să-l termine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *