Omul care s-a făcut Biblie

“Cartea lui Eli" (“The Book of Eli") este un film american ştiinţifico-fantastic din 2010, cu Denzel Washington, Gary Oldman şi Mila Kunis în rolurile principale. A fost criticat, cum că de la bun început nu e niciun mister în legatură cu ce fel de carte protejează cu atâta înverşunare “acest fascinant profet SF", dar cel mai adesea lăudat. Pentru modul în care eroul principal crede în “ştiinţa" cărţii, şi anume aceea care ar putea răscumpăra societatea decăzută. Pentru felul în care acţionează într-o lume în care oamenirea a ajuns în pragul dispariţiei fizice pentru că a încetat să mai ia în serios credinţa.

"Aruncam lucruri pentru care acum oamenii se omoară între ei", povesteşte Eli. “Oamenii au făcut o gaură în cer", îşi aminteşte Eli. Apocalipsa a fost adusă de soare, care a ars pământul după ce gaura din stratul de ozon a ajuns la o dimensiune dăunătoare. O catastrofă din care foarte puţini oameni au scăpat cu viaţă, majoritatea cu privirea vătămată, iar de atunci ochelarii de soare au devenit nelipsiţi. Mulţi nici nu ştiu exact ce duce cu atâta grijă ciudatul pelerin, ştiu doar că duce ceva, şi, conform metehnelor neîngropate nici măcar de o catastrofă, vor să pună mâna pe acel ceva. S-a spus că povestea spusă de film nu este doar de inspiraţie biblică, ci este chiar povestea Bibliei, de la început la sfârşit: filmul începe cu judecata lui Dumnezeu asupra lumii şi se termină cu "la început a făcut Dumnezeu cerul şi pămîntul". În filmul concentrat pe întreaga Biblie, Vechiul şi Noul Testament, Eli îşi exprimă credinţa în expresii precum "Întotdeauna ai de ales", "Fă pentru alţii ce ai face pentru tine" sau "Dumnezeu este întotdeauna bun". Şi pelerinul prin lumea apocaliptică repetă obsedant că "nu e doar o carte, este singura carte, este cartea cu care încep şi sfârşesc toate". Ne spune că "credinţa înseamnă că ştii ceva chiar dacă nu ştii nimic. Nu trebuie să aibă sens! Doar este credinţă. Este floarea luminii într-un câmp de întuneric." "Asta e din cartea ta?" îl întreabă un personaj. Eli răspunde sarcastic: "Nu. Este din Johnny Cash".

Pe la mijloc, aflăm că Biblia este scrisă în Braille, iar Eli este orb…Acel ceva era chiar el. Eli s-a făcut Biblie…Într-un sfârşit, ajuns la un fel de arhivă a viitorului, menită să recupereze ce se mai poate din trecut, este întrebat de către curator: "În ce condiţie este?". El răspunde: "E cam tăbăcită, dar o să-şi facă treaba"…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *