Până unde poate fi mărit salariul minim

“O reducere a CAS ar avea un impact net negativ asupra bugetului de stat ca urmare a cresterii salariului minim. Dar chiar si in varinata in care CAS ramane neschimbat veniturile la buget nu cresc decat in prima faza. In pasul doi, pentru economiile sunt sisteme complexe si dinamice, firmele transfera acest cost in economie prin preturi mai mari. Cum acest soc este perceput ca unul permanent de actorii din piata un alt efect este acela de crestere a anticipatiilor infaltioniste. Pentru a calma acest efect asupra preturilor din economie banca centrala este fortata sa intervina printr-o politica monetara restrictive care la randul ei are un efect negativ asupra cresterii economice. La sfarsit rezultatul este doar un somaj mai mare, inflatie si bineinteles venituri la bugetul de stat mai mici si chair un deficit mai mare.

Si totusi statul poate sa-i ajute pe cei care sunt in competitie pentru un salariu minim.Daca interesul statului ar fi acela de a le creste bunastarea (si nu cresterea veniturilor la buget) atunci exista varianta reducerii de taxe pentru aceasta categorie. Aceste categorii pot fi scutite de la plata impozitului pe profit, un CAS mai mic, plata unui TVA redus etc. Aceastea nu sunt solutii perfecte dar sunt mai putin nocive pentru economie decat cresterea salariului minim."

Florin Cîţu

“In cazul Romaniei, solutiile optime de arhitectura economica pot fi doar rezultatul unei abordari holistice, de sistem. Momentan se pare ca exista o retinere in a opera simultan pe mai multe paliere si mai ales in sensul reducerii taxelor si al modificarii schemelor de redistribuire a avutiei. Modelarea simplificata a pietei muncii in Romania este inadecvata. In consecinta, propunerea de crestere acum a salariului minim pe economie incearca sa imbunatateasca situatia economica actuala, date fiind restrictiile. Decizia de crestere a salariului minim interfereaza cu mecanismele teoretice de reglare ale abstractiunii numita piata libera a muncii. In realitate, majoritatea pietelor inclusiv cea a muncii sunt supuse unor restrictii care opereaza mai mult sau mai putin vizibil. Doar pentru exemplificare, dupa indelungate dispute cu promotorii pietei libere, Marea Britanie a interzis pentru prima data in 1833 utilizarea in fabrici a muncii copiilor sub 9 ani. In prezent multe alte “restrictii" similare sunt considerate ca fiind normale si intrand in definitia general acceptata de piata libera desi sunt in sine limitari de la preceptele pietei libere.
Cresterea salariului minim reprezinta o distorsiune. In conditiile actuale, introducerea acestei distorsiuni intr-o economie distorsionata ca cea a Romaniei poate spori eficienta economiei."

Lucian Isar

În bună măsură, ambele argumente sunt adevărate. La fel cum sunt adevărate şi ambele contra-argumente dogmatice: “Nimic din istoria economiei nu demonstrează faptul că, în absenţa salariului minim, ocuparea forţei de muncă a fost totală, şi şomajul voluntar" vs. “Dacă de salariul minim ţine bunăstarea angajatului, atunci de să nu-l facem direct o mie, două mii, zece mii de euro?"

Sigur că şomaj va exista oricând. Pentru că în afară de salariul minim reglementat, există şi un salariu minim real, fluctuant, pe care piaţa îl stabileşte în mod natural. Dacă “o mie, două mii, zece mii de euro" este cu siguranţă peste acest nivel, un salariu ipotetic de unu, doi, zece euro este cu siguranţă sub. Poţi să-l dublezi fără să distorsionezi nimic.

Până la nivelul real, rolul salariului minim este aproape exclusiv fiscal. Să spunem că “Inspecţia Muncii" găseşte pe un şantier muncitori “la negru". Dacă patronul flutură nişte contracte de muncă încheiate pe un euro, inspectorii trebuie să plece cu coada între picioare. Ceea ce fac oricum, chiar şi acum, când sunt trimişi la plimbare cu contracte “pe salariul minim şi restul în plic". Dar măcar statul a încasat ceva în loc de nimic. Abia când salariul minim reglementat depăşeşte nivelul natural, funcţia lui devine economică şi începe să apară distorsiunea.

Devine limpede de ce, cât timp există impozit pe venit, este normal să existe şi salariu minim, ca o garanţie că impozitul e plătit. Desigur, există contraargumentul foarte solid că însuşi impozitul pe venit este un abuz şi o încălcare a suveranităţii personale. Dar, în cazul ăsta, a combate salariul minim e pierdere de vreme: inamicul e în altă parte.

Pentru cei care colectează taxele, dar şi pentru cei care vor să se conformeze, este important ca salariul minim să nu fie prea mic – astfel încât unii să scape complet de taxare, dar nici prea mare – având ca efect sufocarea activităţii.

Unde este nivelul optim nu se poate calcula, ci cel mult aproxima într-o marjă largă. Cazul României este însă mai simplu, pentru că nivelul de acum este, în mod vizibil, substanţial sub-optim.

Salariul minim este acum 900 de lei, adică 700 de lei “brut", adică 500 de lei “net". În realitate, aproape nimeni nu lucrează pe banii respectivi. Singurele excepţii sunt o parte din paznici şi din îngrijitori (femeile de serviciu). Nici vorbă însă ca o mărire să aducă şomaj în cazul lor. Sunt suficient de dispersaţi în economie încât costurile suplimentare să fie neglijabile.

În rest, pentru majoritatea angajaţilor, salariile minime încep la 1400 de lei (adică 1100 “brut", adică 800 “net"), ceea ce înseamnă că o mărire în trepte până aproape de acest nivel măreşte efectele pozitive pentru buget şi minimizează efectele negative pentru economie.

Sigur, chiar dacă salariile reale erau deja acolo, companiile va trebui să scoată bani în plus din buzunar pentru a plăti taxele. De asta este obligatoriu ca orice mărire de salariu minim să fie însoţită de reducerea taxării muncii (care – să nu uităm! – este acum la 43%, adică în top 10 mondial), astfel încât efectul asupra bugetului statului şi al companiilor să fie neutru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *