Parlamentari români în lume. Episodul 2: eu, în Qatar. Varanul pe urmele mele.

În presă, se spunea că membrii înfierbîntaţi ai galeriei vor fi provocaţi de unii care vor răspîndi, la ordinul lui Dan Voiculescu, mesaje în favoarea preşedintelui Băsescu, mizîndu-se pe declanşarea reacţiei inverse ce ar fi putut duce la un protest furios. Manevră securistică. Ironizez întreaga poveste spunînd că am trăit s-o văd şi pe-asta: Dan Voiculescu regizînd mesaje pro-Băsescu.
Primul efect al vorbelor mele: varanul se enervează şi mă altoieşte pe blog. Imediat, braţul mediatic al bătrînului securist se pune în mişcare. Salariaţii în orice formă ai varanului aleargă după informaţii despre Cotoi. Luni, apare prima informaţie: Biroul Permanent al Camerei i-a aprobat lui Cotoi deplasarea în Qatar, la o reuniune AP NATO. Tare! În lipsă de altceva, dă-i cu asta! Cotoi e chiar şeful delegaţiei României la AP NATO. Dar nu contează, arde-l pe următoarele linii:
1. Merge într-o destinaţie exotică cînd poporul moare de foame. Bineînţeles, cînd colegii mei au mers în locuri mult mai aventuroase nu a contat. Diferenţa e că ei sînt de la USL, eu de la PDL. Dar nici măcar cînd am fost eu în locuri mai exotice nu a contat. Acum, însă, e altceva. A venit comanda! Oricum, locul acestor reuniuni nu este, din păcate, la alegerea lui Cotoi, ci se stabileşte în plenul comisiilor – în acest caz, comisia politică a AP NATO. Dar, nu contează. Dă-i înainte! Poporul trebuie să înţeleagă clar: Cotoi merge în Qatar că aşa vrea el, degeaba, pe mulţi bani din bugetul public – o bătaie de joc, nu alta!
2. Tema reuniunii e frivolă: pirateria. Fel de fel de ignoranţi se înghesuie să explice poporului că n-avem nici o legătură cu fenomenul pirateriei. Zău aşa? Ştiaţi că NATO are pe agendă o operaţiune militară de combatere a pirateriei în Golful Aden şi Cornul Africii? Ştiaţi că România va participa din iunie cu trupe şi tehnică (pe cît îşi permite, fireşte) la această operaţiune? Ştiaţi că, în ultimii 12-13 ani, zeci de marinari români au fost luaţi ostateci de piraţi în zona Golfului Aden, unde are loc operaţiunea NATO ? Dar nimic din toate astea nu contează şi, mai ales, nu trebuie spus. Dacă oamenii varanului decid că o reuniune de genul ăsta nu are relevanţă pentru România, înseamnă că aşa e. În plus, întotdeauna se mai găsesc şi vreo doi-trei parlamentari care îngînă servil pe aprigii moderatori ai varanului şi talkshow-ul e gata, domn` profesor, să trăiţi! Sigur că agenda reuniunii e mult mai bogată. Conţine, de pildă, şi teme referitoare la Afganistan – unde avem trupe. Cu minim efort am fi aflat că se pregătesc şi întîlniri bilaterale, cum se spune "în marja acţiunii". Dar tu, unitate securistă de dezinformare, dă-i înainte că n-avem nici o treabă cu pirateria…
3. Poze cu hotelul. E de lux! Cotoiul merge în hoteluri de lux şi poporul e înfometat. Lasă că alegerea hotelului pentru o reuniune NATO nu este deloc decizia Cotoiului. Ce contează că preţul afişat pe internet nu este niciodată cel pe care îl obţii cînd rezervi prin agenţii şi, mai ales, cînd rezervările se fac împreună cu ţara gazdă? Antenele ştiu cît plăteşte Camera Deputaţilor pe noapte pentru această cazare pentru că au toate materialele deplasării la îndemînă. Mai mult, la mijloc e o lege care stabileşte un plafon maxim pentru costul de cazare al unui deputat în deplasare. Acest plafon nu poate fi depăşit. Cît se plăteşte pentru mine, se plăteşte şi pentru oricare alt parlamentar aflat într-o acţiune similară. Chiar şi pentru colegii din USL cînd merg (şi merg, slavă Domnului!) în asemenea deplasări. Dar nici asta nu contează. Dă-i înainte cu hotelul de lux în care va sta Cotoiul, la preţuri de emiri!
Cîteva zile mai tîrziu, m-a pus îngerul să zic la un post de televiziune că cei din opoziţie învaţă numai prostii de la Antena 3. Cred că multe erori ale opoziţiei se datorează isteriei întreţinute la acest post de nişte oameni cu multă putere mediatică, dar cu puţină minte politică (pentru detalii, vezi prezidenţialele din 2009). Iar opoziţia ascultă de răcnitorii din studiouri ca de nişte consilieri înţelepţi pentru că, de fapt, se află în situaţia paradoxală de a fi pe cît de susţinuţi pe atît de speriaţi de Antena 3. În fine, e treaba opoziţiei după cine se ia şi după cine nu. Dar această afirmaţie a mea a enervat iarăşi pe bătrînul varan, altfel nu-mi explic de ce ordurile din curtea sa au început să emane viguros, ca la comandă. De pildă, unul care a rînit un deceniu în vespasienele Partidului Comunist exact în timpul în care digestia acestuia era de-a dreptul oribilă, servindu-i umil organul de presă "Scînteia" şi la fel serveşte acum organul de presă al varanului, îmi jigneşte familia, care n-are nici o legătură cu politica, în numele sfintei indignaţiuni generate de plecarea mea în Qatar. Iar trepăduşi de presă ieftini îmi pun şmechereşte întrebări personale cu tentă, să bag la cap că varanul e pe urmele mele. Vezi Doamne, eu ar trebui să mă sperii, pentru că reţeaua varanului caută informaţii nu doar despre mine, ci şi despre cei apropiaţi mie. Eu trebuie să mă sperii pentru că "ei ştie" (sic!). Numai că eu nu mă sperii, familia mea are suficient umor cît să vadă ridicolul în şarjele aparatului de presă al varanului şi ei, oricît s-ar strădui, tot "n-are să ştie" (sic!). Dintr-un motiv pe care vi-l spun eu mai tîrziu. În fine, securism sadea! Doar că e prost plasat. Au trecut vreo 20 de ani de cînd aşa ceva speria lumea. Acum, soldaţii varanului nu mai pot decît să miroasă urît cînd se chinuie să murdărească pe alţii. Atît. Acum 20 de ani, oamenii ăştia te puteau distruge. Acum nu mai pot decît să creeze probleme de ingienă publică, iar răspunsul pentru ei este jetul de apă, detergentul de stradă şi o perie aspră manevrată vîrtos.
Şi cînd vroiam eu să scriu rău despre creaturile astea triste care îşi cîştigă existenţa răspîndind balele otrăvitoare ale varanului peste cuprins, ajung la biserică şi aud vorbele: "Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia?" (Romani, 14-4). Îmi reamintesc, brusc, că lumea e cu mult mai vastă decît găinaţul acid pe care îl produce într-o imensă sforţare aparatul de propagandă al varanului – cu adevărat ultimul securist baban aflat în activitate. Îmi amintesc de-odată că, în perspectivă corectă, ecranul televizorului e doar o găurică prin care se scurg spre noi păcatele lumii. Îmi amintesc de-odată că, raportat la ceea ce am de împlinit în viaţă, varanul şi slugile lui sînt chiar nimic.
Aşa că mă opresc aici cu acest text. Şi declar public că voi merge în Qatar, aşa cum este programat. Sper, doar, ca în acele zile să nu fie programată vreo şedinţă importantă la Cameră, de la care să nu pot lipsi. E singurul motiv pentru care plecarea mea s-ar anula. După Qatar, ca şef al delegaţiei parlamentare a României la AP NATO, voi merge şi în alte deplasări pe care le voi anunţa într-o apropiată conferinţă de presă. Pînă în vară, agenda mea internaţională este destul de aglomerată. Dacă aş fi Mircea Badea, aş spune: să vă zvîrcoliţi în spasme şi spume! Dar nu sînt Mircea Badea (mulţumesc Cerului pentru asta!) şi nu spun aşa ceva.
PS. După ce am terminat de scris ceea ce tocmai aţi citit, am primit un telefon de la liderul sindicatului navigatorilor din România. A aflat că plec în Qatar la o reuniune pe tema pirateriei şi vrea neapărat să ne vedem pentru că sindicatul său are cîteva doleanţe pe care vrea să le transmită celor care organizează operaţiunea "Ocean Shield". Iată, pînă la urmă e şi ceva bun în mediatizarea antenistică a revoltătorului caz Cotoi – Qatar.
Alt PS. Totuşi, nu-mi pot reprima un gînd. Dacă mica mea ironie la adresa presupusei operaţiuni voiculesciene de pe stadion a generat o asemenea acţiune securistică, înseamnă că o fi fost ceva acolo. Te pomeneşti că am stricat ceva, cumva, undeva…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *