Patriotismul la români

Am să încep cu patriotismul de peluză, care e de departe cel mai superficial … omul îşi ia un steag, îl flutură şi răcneşte diferite referiri la părţi anatomice ale adversarului. Patriotul în cauză nu este atins de vreun fior de dragoste explicită faţă de ţară, el doar generalizează nişte stări fiziologice ale sale iar tricolorul e doar un instrument care să-l delimiteze de patriotul obişnuit care s-a zgîrcit să-şi cumpere un drapel al lui.

Patriotul de ocazie este acela care devine roman verde, naţionalist , iubitor de rîuri-ramuri, ape cristaline şi folclor în următoarele circumstanţe: cînd se uită la Tezaur folcloric şi cîntă Sava Negrean Brudaşcu şi Nicolae Furdui Iancu "Noi suntem romani". Aici, patriotul de ocazie e atît de atins la sensibilitate încît lacrimile-i curg şiroaie. Bine, e necesar să amintim că starea subiectul este direct influenţată de cantitatea de alcool din organism şi de cît de bine este întreţinută cu bucate tradiţionale.

Tot în această categorie, introducem patriotul de Ziua Naţională, de Ziua Unirii şi ce mai pică pe parcurs. Dacă în restul anului înjură cu năduf ţara şi tot ce ţine de ea, în momentele festive se transformă total în diferiţi eroi de legendă din istorie începînd cu Burebista şi terminînd cu Greuceanu. Şi acest individ poartă tricolorul în mînă, pe mînecă, la oglinda retrovizoare… Privirea îi este îndreptată în zare, e dîrză, figura de neclintit maxilarele strînse, spatele drept şi ai impresia că fără el, ţara s-ar duce de rîpă într-o clipă.

Patriotul de cîrciumă este de obicei confundat cu politicianul de coadă la tigăi, deşi se distinge clar de acesta. Dacă cel de coadă la promoţii este un îndîrjit care constată că ţara LUI merge din ce în ce mai prost deşi el nu mai poate de dragul ei, cel de cîrciumă începe cu frumuseţile patriei care au încăput pe mîini greşite. El se tînguie, nu acuză. Deplînge faptul că înaintaşii noştri ne-au lăsat o ţară de basm şi alţii, (afară de el), au distrus-o, de nu se mai poate omul trata la Băile Herculane de reumatisme cauzate de multă muncă şi neajunsuri majore. Cu cît şederea în cîrciumă se prelungeşte, cu atît omul devine mai trist, mai îndurerat şi de obicei sfîrşeşte sub masă, după un plîns cu sughiţuri.

Patriotul de manifestaţii şi proteste e puţin mai complex: dacă primeşte de la organizator un steag frumos împăturat, îl flutură cu atenţie că nu e al lui şi e pe semnătură. El ştie că i-a fost furată ţara, jefuită şi batjocorită şi cere socoteală acum. Să iasă cineva să dea socoteală, pentru că patriotul o cere imperios, chiar dacă lovit de amnezie uită cu desăvîrşire că şi el mai "împrumută" un ou, un bou de la locul de muncă. El vrea întotdeauna altceva decît ceea ce este, alţii în loc de cei ce sunt, după cum i se cere şi în funcţie de cît e plătit. Culmea prestaţiei sale patriotice este atinsă în momentul în care se aventurează în necunoscut şi doreşte să intoneze imnul Romaniei din care ştie doar prima strofă. La a doua îl îneacă subit o tuse neprevăzută.

Am ajuns în final la patriotul de balamuc pe care-l putem întîlni zilnic în studioul OTV, unde o revoluţie cu totul spontană are loc de vreo 20 de zile. Acest specimen se înfăşoară cu totul în drapel din două motive: aşa a văzut el la televizor că făceau unii la Marele Deranj din 89 şi ca să acopere petele de pe nădragi. El ţine mîna la inimă în timp ce acultă în direct şi-n reluare Cîntecul străinătăţii al lui Tudor Gheorghe şi Treceţi batalioane romane Carpaţii. Despre acest patriot, considerăm că am vorbit deajuns, nu de alta dar nu garantăm că nu-l întîlnim vreodată în Gara de Nord încercînd să ne sustragă patriotic portofelul.

Marele avantaj al acestor tipuri distincte de patriotism este că trece repede… Niciunul dintre cei enumeraţi mai sus, nu mai prezintă simptomele a doua zi, ba aş îndrăzni să specific că în cazul celor la care alcoolul a fost cauza declanşării sentimentelor patriotice, mahmureală le transformă în ură faţă de tot ce mişcă prea repede. În cazul patriotului de la OTV sper să revină şi diseară în platou, orice numai să nu cumva să treacă de Carpaţi în nicio direcţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *