Pe ce mizează USL şi Traian Băsescu în jocul suspendării?

Şi dacă tot era la acest capitol, Antonescu a explicat că şi judecătorii CCR pot fi înlocuiţi. Şi chiar şi Roberta Anastase şi Vasile Blaga. Victor Ponta îl lasă pe Crin Antonescu să-şi asume paşii riscanţi. Aşa, în caz că ceva nu iese bine, preşedintele PNL va fi ţapul ispăşitor, dar în situaţia în care totul merge ca la carte, victoria va aparţine amândurora.

Însă, dacă le luăm ca un tot, ambele tabere: USL şi preşedintele Băsescu au propria strategie:

Tot conflictul creat de reprezentarea României la Bruxelles, Cutia Pandorei deschisă în mijlocul clasei politice de plagiatul lui Victor Ponta, răfuielile USL cu Curtea Constituţională, toate sunt elemente foarte utile construirii unei justificări pentru suspendarea preşedintelui. De ce? În ultima vreme discursul politic al celor doi lideri ai USL s-a limitat la repetarea la nesfârşit a anumitor mesaje: " ne aflăm într-un blocaj", "clasa politică se află într-o stare permanentă de conflict datorită şefului statului", "oare mai putem să mai continuăm aşa?". Intenţia USL este aceea de a alimenta tensiunea politică cu speranţa că se va ajunge într-un punct ireversibil. De aici şi tendinţa proprie mai ales lui Crin Antonescu de a dramatiza orice disensiune cu Preşedintele Băsescu şi de a-i cere suspendarea.

Între timp, preşedintele joacă foarte prudent. Cere declaraţii pe proprie răspundere lui Puiu Haşotti şi Ecaterinei Andronescu, dar nu le condiţionează numirile în funcţii de prezenţa lor. Chiar dacă are o decizie a Curţii Constituţionale de partea sa, nu s-a înghesuit pe acelaşi scaun cu Victor Ponta la Bruxelles. Spune că e de acord cu demisia sa. Dacă se revizuieşte Constituţia. Mizează mai ales pe greşelile adversarilor. Inamici politici de-abia ajunşi la borcanul cu miere şi care au foarte multe de pierdut dacă nu-şi joacă şansa au atenţie. În schimb, Traian Băsescu a mai fost în această situaţie. Mai mult sau mai puţin, cei aflaţi la butoane în 2007 sunt aceiaşi cu cei de acum. Şi mai ales, după 7 ani în fruntea statului, are mult mai puţine de pierdut în comparaţie cu adversarii săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *