Pe cine încurcă Gigi Becali şi Dan Diaconescu în Bucureşti?

În această notă trebuie interpretate candidaturile unor personaje precum Dan Diaconescu, Irinel Columbeanu, Gigi Becali. În fine, cred că este o pierdere de vreme ca un candidat precum Irinel Columbeanu să fie luat în serios în cursa pentru Capitală. Cel mai probabil nici nu va mai intra în cursă în cele din urmă.

Pentru Gigi Becali şi Dan Diaconescu este însă, foarte important să candideze. Alegerile locale reprezintă un test şi un indicator important pentru alegerile generale din toamnă. În general, partidele ar trebui să privească cu mare atenţie cum va fi împărţit votul pe zone la alegerile din 10 iunie. De pildă, într-un cartier precum Ferentari, Gigi Becali va strânge în mod cert mai multe voturi decât în Primăverii. Iar desemnarea în colegiile parlamentare din toamnă a candidaţilor potriviţi cu profilul electoral al zonei este poate cel mai important lucru la care partidele nu au voie să dea greş.

Cred însă, că pentru Gigi Becali şi Partidul Poporului scorul nu va fi nici pe departe la fel de bun precum se aşteaptă. Electoratul din Bucureşti este foarte diferit în comparaţie cu restul ţării şi mă aştept la rezultate modeste. Oricum, Gigi Becali şi Dan Diaconescu au cam acelaşi electorat şi practic, se anulează unul pe altul. În cel mai fericit caz, vor obţine în jur de 5%.
Dar apariţia acestui tip de candidaţi nu este importantă din perspectiva scorului pe care ei îl pot obţine. Întrebarea care contează este: Pe cine încurcă ei? Actualul primar al Capitalei ar fi principalul afectat. Pentru că electoratul său aduce foarte mult cu cel al lui Gigi Becali şi Dan Diaconescu: este vorba despre publicul nu neapărat interesat de politică şi mai ales care votează emoţional. Dar chiar şi aşa, trebuie precizat că sistemul de vot într-un singur tur îl avantajează în mod clar pe primarul în funcţie, sau dacă vreţi, în general pe edilii care vor să fie realeşi.

O surpriză ar fi apariţia unui candidat care să şocheze prin contrastul cu politicieni precum Sorin Oprescu, Dan Diaconescu, Gigi Becali. Care să mizeze pe electoratul educat, interesat de politică, ce aşteaptă soluţii practice şi care votează mai degrabă raţional decât emoţional.

Ce şanse credeţi că ar putea avea un astfel de candidat la Bucureşti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *