Pe National Arena, Victor Ponta va apăsa tasta “Enter” la economie sau iarăşi tocita: “Delete” la Băsescu?

Au urmat privatizări, unele scandaloase, alte de succes. La un moment dat moneda s-a prăbuşit şi au fost necesare împrumuturi masive de la FMI. Politica de rată fixă şi deficit mare finanţat extern s-a dovedit nesustenabilă pe termen lung. Un preşedinte ales a avut de gestionat criza care a urmat: recesiune economică, deflaţie, lipsa de lichidităţi şi demiteri masive de birocraţi.

Nu aţi ghicit. Această ţară nu este România, ci Argentina. În 2003, argentinienii l-au ales preşedinte pe Nestor Kirchner (german de origine). Acesta a renegociat datoria externă (care a scăzut cu 30%) a dus o politică de substituire a importurilor şi a controlat cheltuielile bugetare, crescînd însă bugetul asigurărilor sociale (sistemele private de pensii dând faliment în perioada crizei). Astfel încă din 2005 guvernarea sa a achitat integral şi în avans datoria faţă de FMI (9,8 miliarde). După moartea lui prematură, soţia sa Cristina Kirchner a continuat programul de reforme.

După ce a câştigat alegerile.ţara Kirchnerilor a avut o creştere economică de 8 la sută pe an.
Rata şomajului abia depăşeşte 7 la sută. FMI a fost alungat. Au sporit investiţiile străine. Exporturile la cereale s-au dublat de la an la an. În ţară au intrat anual peste 4 miliarde de dolari numai din exploatarea resurselor naturale. Acum moneda este convertibilă. Datoria externă a ajuns sub 30% din PIB. Argentina este un model de dezvoltare pe exploatarea resurselor naturale. După modificarea legii mineritului din 1993, când s-a decis concesionarea minelor către companiile străine, exporturile ţării au crescut de la 70 de milioane/an, la 4,5 mld în prezent, scriam anul trecut pe vremea aceasta.

Victor Ponta se pregăteşte de lansarea pe stadion a campaniei electorale. Nu ar fi rău să vină şi cu un proiect pentru România, nu doar contra lui Traian Băsescu.
Un program bazat pe exploatarea resurselor naturale ar putea aduce un venit statului de câteva miliarde de dolari pe an, numai din redevenţe şi taxe. Plus că şi-ar onora o parte din promisul milion de locuri de muncă.

România are şansa de a fi cel mai mare producător de aur din Europa. Aşa cum Gold Corporation are un program de exploatare a aurului de la Roşia Montană, aşa şi alte mari corporaţii ale lumii sunt în bloc-starturi. Numai că Ponta să apese tasta Enter. Nu doar delete la Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *