Politica de taxe şi impozite trebuie reaşezată

Adică micşorează drastic taxele pe muncă: impozitul pe profit, CAS-ul, taxele de tot felul impuse companiilor şi salariaţilor, iar în schimb forţează pe fiecare om să-şi ocupe locul în societate, adică TAXEAZĂ PROPIETATEA !!! propietatea de orice fel, mai putin cea intelectuală.

Gândiţi-vă un pic! Astăzi taxele pe propietate, mai ales cele pe clădiri sunt ridicole. Un apartament de două camere în Bucureşti are un impozit anual de o sută şi ceva de lei, iar o vilă in Primăverii, câteva sute de lei PE AN!!! În timp ce un angajator plăteşte SUTE DE LEI PE LUNĂ, IMPOZITE CĂTRE STAT PENTRU FIECARE ANGAJAT AL SĂU! Başca angajatul care plăteşte si el sute de lei! Practic după ce că dă de muncă la oameni, mai trebuie să dea şi bani la stat, pentru fiecare angajat?! Pai ce, face un lucru rău că dă de lucru la oameni?!
Dacă face un lucru foarte bun de ce-l taxezi, sau dacă-l taxezi de ce atât de mult?!

Dar dacă taxele pe locul de muncă ar fi micşorate cu 75%, iar in locul lor ar creşte taxele pe propietate cu 500%?! Dacă la un apartament de două camere impozitul ar fi de 600 lei /an, adică 50 lei/lună,ar fi o aşa mare tragedie?! Dacă pentru un apartament din Centrul Capitalei impozitul ar fi de 2500 de lei pe an, sau chiar mai mult, ar fi o problemă?! Că poate cei care stau acolo nu şi-ar permite un astfel de impozit pentru că sunt pensionari cu pensii mici?!
Aşa şi?! Care este problema? Adică un om cu venituri mici trebuie să stea pe Calea Victoriei? Nu cumva poate el să vândă, cu foarte mulţi bani, respectivul apartament şi să se mute în Berceni de exemplu, un cartier cu taxe mult mai mici pe propietate?!

Ne-am născut cu toţi în mătase naturală şi nu putem reveni unde ne este locul, financiar vorbind?!
Haideti să ne gândim câte sute de mii de vile, de sute de mii de euro, au fost ridicate prin toate satele şi oraşele Romaniei şi ce impozite penibile plătesc! Adica o vilă de 200mp, plăteşte impozit anual 1-200 de lei, iar un angajat cu 1000 salariu net, plateşte 400 de lei pe lună?!
Vrea cumva statul roman să repornească agricultura?! Dar este foarte simplu! TAXEAZ-O!!!

Pune un impozit de 3-500 de euro pe hectar, până la mii de euro pe hectar, în funcţie de zonă si apoi dă ca subvenţie 90% din impozit celor care-l cultivă! Astfel nimeni nu-şi va mai permite să ţină pârloagă milioane de hectare, sau să le cultive aruncând seminţe cu mâna. Taxează-l pe cel care ţine terenul nelucrat şi subvenţionează agricultura modernă şi serioasă!

Pare dur?! Poate pe termen scurt,pentru că pe termen mediu şi lung, acest sistem duce la dezvoltare economică şi bogaţie reală pentru toţi.

Acest sistem, de taxare masivă a propietăţi, este la baza sistemului de taxe şi impozite în cele mai dezvoltate ţări ale lumii: SUA, Germania etc. Acolo munca, intreprinzătorul sau compania care crează locuri de muncă şi chiar locul de muncă în general, este mult mai puţin impozitat, decât propietatea. Acolo nimeni nu te întreabă de unde ai avut bani să-ţi faci palat cu zeci de turnuleţe, ci iţi bagă un impozit de-ţi trece toată şmecheria şi viaţa prin fata ochilor!
Vrei să stai în centrul oraşului…înseamnă că-ţi permiţi, vrei să parchezi în zonă centrală, înseamnă că-ţi permiţi, vrei X5, înseamnă că poţi plăti statului mai mulţi bani.

Un guvern serios nu loveşte în cei care produc, ci dimpotrivă, îi forţează pe cei care au propietăţi să producă şi ei. În Occidentul cu care ne tot comparăm, nimeni nu-şi permite să ţină o locuinţă în zone centrale, dacă nu are venituri mari, sau respectiva propietate nu este pusă să producă. Başca că în impozitarea propietăţilor, evaziunea fiscală este cvasi-inexistentă. Nu ai cum să iţi ascunzi casa, pământul, maşina…

Dar veniturile, profiturile, comerţul (TVA), astea sunt foarte uşor de ascuns. Dacă însă ai taxe mici pe muncă şi un sistem mic, dar bine plătit de control, evaziune fiscală scade spre cotele la care se află în tările dezvoltate. În locul unei armate de funcţionari, inerent plătiţi prost, pentru că sunt mulţi, care să caute nod în papură unor companii cocoşate de taxe şi impozite, poţi avea un corp de control mic, bine pregătit, al cărui rol să fie mai mult de prevenţie şi indrumare a contribuabiliilor în respectarea legii.
Dacă taxele sunt mici şi pedepsele mari, câţi oamenii credeţi voi că ar mai risca să facă evaziune fiscală?!

Pentru că la o filosofie fiscală bazată pe propietate, cel mai al dracu FISC este …calculatorul! Ăla poate trimite somaţii de plată automate, iţi poate scoate tabele cu situaţia la zi a plăţilor, cu un singur clic. Cât costă o astfel de reţea?! Câteva zeci de milioane, pe care-i plăteşti o data. Cât costă un corp de funcţionari masiv şi greoi?! Sute de milioane în fiecare an, iar eficienţa lor este o biată glumiţă, fată de calculator.

De ce nu se pune în aplicare un astfel de sistem?! Păi pentru că trăim în democraţie şi fiecare vot este egal cu celalat. Şi atunci care politician este atât de nebun să spună şi să implementeze adevarul?!
Când vom întelege, poate vom mai avea o şansă, însă dacă acest lucru nu se va face de comun acord, atunci economia, ne va forţa să-l facem brusc. Va veni momentul, dacă nu cumva am depăşit deja pragul, când decizile economice trebuie luate doar pe bază de logică, nu şi de electorat. Iar atunci va urma o aterizare atât de dură încat anumite ţări s-ar putea să dispară cu totul.
Şi cum taxele pe propietate sunt colectate la nivel local, acest lucru ar duce şi la o descentralizare a resurselor, lăsând banii în comunitătile care îi produc, o mai mare felxibilitate, o mai mare eficientă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *