Ponta în situaţia de „lose-lose”

Paradoxal, segmente ale mass media cunoscute pentru filiaţia lor pro-Putere deplâng pierderea de către PSD a funcţiei de la Senat. Cu toate acestea, îngrijorarea lor legată de preşedinţia Senatului şi de "greşelile" făcute de Ponta, coroborată cu sfaturile pe care le oferă cu titlu gratuit acestui partid, devin argumente împotriva propriilor lor teorii pe tema acţiunii unui partid într-o astfel de situaţie.

Stimaţi X,

De când vă ştiu după Revoluţie, aţi spus că principiile trebuie să primeze în politică în dauna negustoriei şi mercantilismului: "Convingerile politice, iară nu interese meschine, sunt cele care trebuie să unească un grup de oameni sub cupola unui partid." E o parafrază, nu un citat din învăţăturile domniilor voastre către poporul român. Ani de-a rândul am auzit din toate punctele cardinale ale scenei politice: "Suntem de dreapta", "Suntem de stânga", "Noi suntem adevăraţii nu ştiu ce" etc. Ani de-a rândul lumea a văzut că nu sunt nici de dreapta, nici de stânga. Cu prea rare excepţii, sunt toţi la fel. Bani, bani şi iarăşi bani. Nu-i mai satură Dumnezeu ! Permiteţi-mi să asimilez şi funcţiile în stat, tot cu banii. Asta-i convingerea lor politică şi transpartinică. Asta-i uneşte. N-am mai vrut partid unic după Revoluţie, dar, iată, îl avem şi e semnificativ de bine populat.

Acum să revenim la chestiune. Ponta împreună cu nu ştiu câţi membri ai structurilor de conducere a PSD au hotărât s-o termine cu Geoană. Mi-au rămas în memorie, printre altele, trei scene văzute la televizor.
Una, în care Geoană era filmat fără să ştie, când primea în 2009, în biroul lui de preşedinte de partid, câteva mii de euro de la o doamnă, care după voce părea a fi Ana Birchall. Aparent, banii erau daţi pentru ca distinsa doamna să fie inclusă pe listele partidului pentru parlamentare şi pentru campania electorală.
A doua scenă se petrecea înaintea Congresului PSD din februarie 2010. Geoană bătea cârciumile de lux ale Bucureştilor împreună cu diverşi lideri judeţeni de partid, cărora le promitea funcţii contra voturi pentru realegerea sa.
A treia scenă am recepţionat-o la RTV. Liviu Dragnea, cu gura proprie şi personală, îl întreba pe Geoană, fără să primească răspuns, în timpul "execuţiei" de la Consiliul Naţional: "Credeţi, că vă avantajează să spun, ce aţi făcut cu banii partidului în campania electorală ?"

Aşadar, stimaţi domni X, hotărâţi-vă, pentru că altfel daţi impresia că aveţi o părere, dar nu sunteţi de acord cu ea. PSD-ul lui Geoană devenise cam de multicel o tejghea la care se vindeau funcţii şi indulgenţe. Aţi scris despre asta, domnilor X ! Dacă pe Ponta şi ai lui îi puneţi la zid pentru "greşeala" unui prim, dar important pas spre eliminarea unei stări de fapt intolerabile în PSD, înseamnă că vă contraziceţi singuri. Şi mai înseamnă că toate teoriile alea savante despre comuniunea de convingeri politice proprii unui partid sunt doar pentru uz propagandistico-electoral.

Cea mai relaxantă situaţie pentru un lider politic este cazul "win-win". Oricare ar fi decizia, câştigă. Cea mai nedorită situaţie este "lose-lose". Orice faci, tot pierzi ceva. Aşa a fost în cazul Geoană. Iliescu spunea că "infernul" Opoziţiei e benefic pentru orice partid. Se mai curăţă de oportunişti, fripturişti şi carierişti. E posibil, e chiar probabil să mai fie plecări din PSD ale unor indivizi din clasa maestrului Geoană. De aceea, domnilor X, vă întreb la final: pornind de la teoriile Dumneavoastră post-revoluţie, e bine sau e rău că Ponta şi ai lui au ales să "lose" pe Geoană ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *