Ponta luptă cu două capete de balaur

În timp ce unii dintre oamenii lui Crin au luat startul la demisiile din Parlament, Ponta are probleme în a-şi struni soldaţii. Luptând pe două planuri, liderul PSD are toate şansele să-şi epuizeze heirupul iniţial şi, ajuns la un pas de funcţia lui Boc, să gafeze mai rău decît a făcut-o Geoană, în 2009.

Copreşedinţii Uniunii au probleme tot mai mari în a ţine rândurile strânse. E de-ajuns să te fi uitat, în treacăt, la vreun talk-show, ori să fi citit câteva titluri de ziar. Cei dintâi demisionari, Adriana Săftoiu şi Ludovic Orban, se erijează în reprezentanţii curentului principal, din PNL, de abordare a problemei spinoase a declanşării anticipatelor. Tot de-al lor, Meleşcanu, spune că le va urma exemplul, doar dacă idea va avea majoritate în USL.

În PSD însă, liderii filialelor locale stau neclintiţi în faţa propunerii lui Crin de a demisiona în bloc din Parlament. Lupta dusă la împărţirea candidaturilor din teritoriu, dată între PSD şi PNL, i-a făcut mai vocali şi mai puţin dispuşi să-şi rişte funcţiile. Unul dintre cei cu care trebuie să ducă Ponta muncă de convingere este deputatul Ioan Stan, liderul PSD de Dâmboviţa. Demisia în bloc ar reprezenta, în opinia lui Stan, doar un “gest de imagine", fără nici o legătură cu prevederile Constituţiei. Nici vicepreşedintele PSD, Robert Negoiţă nu vede cum ar putea planul liberalilor să servească celor trei deziderate USL: alegeri anticipate, demisia guvernului şi suspendarea preşedintelui. După calculele lui, o posibilitatea ar exista, dar numai dacă s-ar aplica legea bunului simţ, care să-i facă pe cei de la Putere să plece singuri. “Dar legea bunului simţ n-a trecut de Parlament", a concluzionat Negoiţă, al cărui nume a fost vehiculat într-un imens scandal sexual. Stenogramele dosarului “Prostituţie de lux", în care Negoiţă apare ca martor, redau cuvinte obscene, dincolo de limita bunului simţ. Cum ceilalţi sociali-democraţi optează pentru măsuri “non-invazive" gen grevă parlamentară, Victor Ponta a trecut la ameninţări.

El a anunţat că parlamentarii care nu-şi vor da demisia, nu vor mai prinde un mandat.

Taman acum când trebuiau să se strângă toţi, ca o sfoară de spânzurătoare în jurul gâtului lui Emil Boc, psd-iştii dau înapoi. Lupta cu un balaur cu două capete, unul în Parlament, celălat în propriul partid, îl va seca pe Victor Ponta şi de ultimul dram de coerenţă decizională.

Până la alegerile care ar putea să-i schimbe statutul politic, anticipate sau nu, funcţia de premier ar putea să-i pară lui Ponta mai degrabă o piatră de moară, decât un privilegiu. De aici şi până la rateuri similare cu cel din 2009, a lui Geoană, n-ar mai fi decât un pas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *