Ponta, popa din Bârlad şi securiştii lui Voiculescu au spăriat exploatatoru american

Îl susţin liderii USL, iar gazeta familiei Voiculescu scrie aproape zilnic despre dezastrele care vin odată cu scoaterea acestei resurse din subsolul strămoşesc: cutremure, incendii şi apele poluate. În fruntea curentului ecologist de la Jurnalul Naţional, fostul turnător Sorin Roşca Stănescu. O ştire care circulă prin presa română, şi pe care nu am reuşit să o verific, deşi m-am străduit, ne spune că o gospodină din New York s-a trezit că pe robinet curg flăcări, în loc de apă – de vină, fiind, se pare o astfel de exploatare.

Aproape că nu ar mai fi nimic de spus. Poate doar că Statele Unite gazele de şist reprezintă 30% din totalul gazelor naturale consumate anual de această ţară. Că americanii o privesc ca pe resursa care le va asigura independenţa energetică în următorii 100 de ani. Că a dus la scăderea preţului la gaze şi a tras în jos şi costul energiei electrice. Povestea aceasta îmi aminteşte de replica preotului din filmul lui Pintilie, Balanţa: americanu este cel mai prost om de pe lume. Nu le pasă de apocalipsa care vine odată cu scoaterea din pământ a acestei bogăţii. Adevărul este că, în noiembrie 2011, un subcomitet al Departamentului pentru Energie a SUA a elaborat un raport de 23 de pagini în care cerea, printre altele, un control mai riguros al fluidelor folosite la fracturarea hidraulica şi o monitorizare a activităţii microseismice. Printre măsurile care ar trebui implementate: companiile vor prezenta public, pe un site, componenţa chimică a fluidelor folosite. Dar raportul, preluat apoi de Massachusetts Institute of Technology (MIT), consideră că îngrijorările privind poluarea apelor freatice sunt "exagerate". Temerea celor de la MIT era legată de faptul că exploatarea gazelor de şist va diminua resursele alocate pentru cercetarea şi dezvoltarea altor surse "verzi" de energie.

Acum, privind la tabloul din România – o bandă de amatori cu diferite interese, de la ecologiştiicu 4X4 la preoţimea naţionalistă şi de la securiştii lui Voiculescu la stânga de caviar a lui Ponta, se opune, fără nici un argument ştiinţific, acestor exploatări – pare că vom trece pe lângă această oportunitate şi vom rămâne dependenţi de gazele ruseşti. Problema este că nici nu ştim sigur ce resurse avem. Asta făcea Chevron: explora potenţialul gazelor de şist, o activitate extrem de costisitoare şi care implică riscul să nu descoperi nimic. Statul român nu are bani pentru astfel de prospectări şi, din câte înţeleg, sunt foarte puţini în lume cei care ştiu şi cum să folosească tehnologia fracturării hidraulice. De ce a demonizat USL problema exploatării gazelor de şist, nu înţeleg. Nu sunt adeptul teoriilor conspiraţioniste şi nu cred că oamenii sunt manipulaţi de braţul lung al Moscovei, care ne vrea la mâna Gazprom.

Mai degrabă aş spune că Ponta şi Antonescu, îngrijoraţi de potenţalul politic a lui Ungureanu, nu se mai uită la efectele pe termen lung a acţiunilor lor electorale. Probabil, România va explora, mai devreme sau mai târziu, această resursă, pentru că se apropie rapid ziua în care se vor epuiza rezervele de gaze naturale, iar până când va începe exploatarea comercială pe platforma Mării Negre (dacă va începe) vor mai trece mulţi ani. Cert este că anul 2012 a fost un an ratat, şi în această privinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *