PONTA ŞI ACADEMIA

 Am zîmbit şi am trecut peste asta, pînă cînd am văzut că primul-ministru, cu tupeul bine ranforsat de recenta urcare în copac, a spus, la PRO TV: "Controversele cred că vor continua, oricine pe care îl voi numi va fi contestat de o anumită parte, pentru că Ministerul Educaţiei, din păcate, este în acest moment un sistem cu foarte multe interese şi orgolii. Aici nu mai discutăm deja de persoane. Spre deosebire de domnul Boc, care se pricepe extraordinar de bine la plagiat, eu nu judec ca domnia sa şi am cerut unei instituţii a cărei credibilitate nu este de nimeni contestată, Academia Română, să verifice".
Hai să punem un pic lucrurile la punct. Mai întîi, Academia Română nu are nici o atribuţie să decidă asupra unei speţe de acest gen.

Nici legal (Legea 752/2001 republicată în 2009 stabileşte clar atribuţiile Academiei şi ceea ce visează Ponta nu există, iar Statutul Academiei este, la rîndu-i, clar în sensul că Academia nu decide asupra acuzaţiilor de plagiat) şi, după cum spun unii, nici moral (http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/academia-romana-a-plagiatorilor-78658.html) . Cînd Ponta a scos din mînecă răspunsul cu Academia, a dovedit că e un diversionist minor, un mic fentangiu. Nu-l suspectez, altfel, că are habar ce e Academia, ce vrea ea şi de ce e ea pe lumea asta, dar îl suspectez că nici nu-l interesează. Oricum, Academia nu e deloc poliţia plagiatului aşa cum crede, rudimentar pînă la ridicol, noul prim-ministru. În al doilea rînd, Victor Ponta, cel care vede interese de grup în educaţie, nu a explicat nici pînă acum ce a fost în mintea lui cînd a nominalizat-o pe dna Corina Dumitrescu pentru acest post. Ce interese de grup l-au îndemnat să facă asta? În al treilea rînd, e limpede că Ponta nu judecă asemenea lui Boc în privinţa asta, din moment ce Boc l-a avut în guvern pe Daniel Funeriu pe acest post, iar Ponta i-a avut, pînă acum, pe Corina Dumitrescu şi pe Ioan Mang. Corect, mare diferenţă!

Că Ponta abuzează instituţiile acestei ţări cu cererile sale elucrubante, va trebui să ne obişnuim de acum înainte. Am priceput demult că, în cinismul lui integral, Victor Ponta e gata să bage orice instituţie în circul politic pe care îl face, doar pentru a ţinti un anume folos care nu are nici o legătură cu instituţia respectivă. În acest caz, Victor Ponta vrea să cîştige timp. Dar ceea ce mă miră acum este tăcerea Academiei. De ce Academia nu răspunde cererii lui Ponta simplu, aşa cum e firesc şi legal : "Nu e de competenţa noastră"? Să cred că Academia participă la un joc politic, dîndu-i lui Ponta timpul de care el are nevoie să se dumirească, e prea mult. Să cred că Academia e intimidată de tupeul primului-ministru, e prea puţin. Atunci, ce să cred?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *