Ponta şi Antonescu: sentinţa a fost pronunţată. Loja aşteaptă execuţia

Ocupaţi cu acţiunile politice de mare calibru, Ponta şi Antonescu sunt atât de încinşi că nu mai observă ce fac călătorii în vagoanele din spate lor. Cum scot buloanele. Cum se pregătesc să pună stăpânire pe tren.

"USL este o struţo-cămilă care riscă, în anumite momente, să devină chiar o caricatură. Cred că această hotărâre (înlocuirea lui Mircea Geoană de la Senat – n.r.) dovedeşte o imaturitate a conducerii actuale a PSD."

Aceste fraze nu îi aparţin vreunui ipochimen de pedelist sau vreunui ziarist negru în cerul gurii, ci lui Răzvan Theodorescu. La ultima dintre "Dezbaterile României libere", veteranul fesenist s-a dezlănţuit.
Ponta, Antonescu şi USL au fost luaţi în tărbacă şi bumbăciţi de le-au mers fulgii.

I-auzi alta: "Nevinovatul Ponta, (…) un candid, un tânăr şi promiţător politician cu stofă de procuror."

Şi încă: "USL merge pe ideea câştigării alegerilor. Un lucru pe care eu îl pun puternic sub semnul întrebării, mai ales după gafele făcute în ultima vreme."

Istoricul ştie că va sosi curând "momentul în care PSD va da ghionturi PNL". Ba chiar că nu ştie nici măcar dacă "struţo-cămila", "caricatura" USL "va rezista până la alegeri".

Finalul este apoteotic: "Chiar propunerea, făcută în cazul victoriei, a unui prim-ministeriat cu simpaticul Ponta şi o preşedinţie cu simpaticul Antonescu, mi se pare o chestie de divertisment, nu este serioasă, joc de laborator."

Cea mai mare greşeală ar fi tratarea cu uşurinţă a acestor rafale, doar pentru că Răzvan Theodorescu nu mai este membru din PSD. Nu sunt doar nişte şarje verbale, ele anunţă furtuna! Pe valul conjuraţiei decembriste, Theodorescu a fost adus în viaţa publică de Ion Iliescu. Cei doi au fost alături în momentele cele mai fierbinţi. Au oprit transmisia, au creat panică, au manipulat, au isterizat un popor întreg. Nici măcar băile de sânge nu i-au despărţit pe intelectual şi pe politruc. Mereu, umăr la umăr. Mereu, la unison.

Ieşirea din prima linie a lui Ion Iliescu, retragerea sa pe poziţia de preşedinte de onoare al PSD, l-a făcut şi pe Theodorescu să facă pasul înapoi. Dar legătura s-a păstrat. Legătură de sânge. Reactivarea unuia a dus şi la înviorarea celuilalt.

Iliescu, în ciuda escalei la Elias, pare să-şi fi regăsit tinereţea. A treia, a patra, naiba mai ştie! Ca mandatele… A susţinut excluderea lui Geoană din partid şi înlocuirea lui din fruntea Senatului. Abia apucase Ponta să se ambaleze, că Iliescu a făcut brusc pasul înapoi, lăsându-l într-un ofsaid atât de flagrant că l-ar fi fluierat orice arbitru. Inclusiv Avram, din arest. Nu a mai vrut nici excludere, nici înlocuire.

Lângă Iliescu a venit şi Adrian Năstase. Perplex şi disperat, Ponta a trebuit să joace lichidarea lui Geoană cu demisia pe masă. Cacealmaua celor doi l-a făcut să ridice miza. A câştigat mâna, dar şi-a arătat vulnerabilităţile. Noua mână va fi decisivă.

El nu bănuieşte. Îmbătat de victoria asupra lui Geoană, Ponta şi-a căutat un alt trofeu, şi mai valoros. L-a chemat la hăituială şi pe Antonescu. Capul lui Băsescu, suspendat deasupra şemineului, ce vis!

Din nou, Iliescu a jucat altfel, descumpănitor: a declarat că iniţiativa n-are nici o şansă, şi a ameninţat cu un congres extraordinar. Năstase a sărit din nou. A făcut pe capul limpede, pe duşul rece, şi a anunţat că suspendarea lui Băsescu nu este adevărata ţintă, (pentru că e irealizabilă, spunem noi, şi lasă să se înţeleagă el), ci doar pretextul pentru o ofensivă generală împotriva puterii până la alegeri.

Cine ar trebui să conducă acest mare război? Un puşti care a propus o aventură aiurită, sau el, general călit, care a propus planul de bătaie, serios şi realist? Doar un congres extraordinar o poate decide. Aşa se închide cercul.

Dincolo, la PNL, sub talpa grea, ghintuită, a lui Antonescu, duşmanii nu sunt striviţi. Stau chitic, aşteptând revanşa. Un iureş la PSD, care l-ar descăpăţâna pe Ponta, va pune pe butuc şi ţeasta co-liderului liberal. Aşa se prăbuşeşte eşafodul.

Răzvan Theodorescu a transmis un semnal extraordinar de puternic. Nu eşti venerabil la templu şi civil în timpul liber. Mason cu grad înalt şi influent, el a pronunţat sentinţa. Loja freamătă, aşteptând execuţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *