Ponta va da benzină ieftină la tot cartierul

Am însă prostul obicei de a trece dincolo de simpla lectură a unei ştiri şi de a merge la sursa primară a informaţiei – în acest caz site-ul domnului Ponta. M-am liniştit. Liderul PSD a rămas un diversionist-populist, care, într-o declaraţie de doar 25 de rânduri în care se preface că plânge de mila automobiliştilor, aruncă afirmaţii contradictorii şi fără acoperire şi se răfuieşte cu Roberta Anastase.
Primul lucru pe care nu-l spune domnul Ponta: în spaţiul Uniunii Europene, doar în Cipru se găseşte benzină mai ieftină. Potrivit datelor furnizate de portalul pentru energie al UE la 27 februarie, în România un litru de benzină fără plumb, Euro 95, costă 1,285 euro. În Bulgaria preţul este 1,328 euro, în Lituania 1,370 euro, în Grecia 1,737 euro, iar în Italia 1,802 euro.

Liderul PSD poate explica mai bine decât mine, sunt convins, că situaţia socială şi salariile dintr-o ţară sau alta nu sunt argumente pentru menţinerea unui preţ mai mic la carburanţi. Într-o piaţă liberă, precum cea a Uniunii Europene, o diferenţă semnificativă de preţ la carburanţi ar determina ca acest produs să fie exportat către statele vecine. În paranteză fie spus, se pare că şi o astfel de situaţie a contribuit la criza morfinei, despre care s-a vorbit zilele trecute: statul român menţinea un preţ foarte scăzut la vânzare, iar intermediarii îl cumpărau şi-l exportau.
Complet contradictoriu, după ce constată că peste 50% din preţul la pompă al benzinei este determinat de taxe şi accize (iar eu credeam că va propune diminuarea lor!), Victor Ponta ameninţă cu suprataxarea companiilor petroliere care ar dori să-şi mărească marja de profit. Din nou, liderul PSD ştie cât de goală este această ameninţare. O suprataxare a acestor companii s-ar reflecta imediat în preţul carburanţilor şi ar fi plătită, de fapt, de către şoferi.
În sfârşit, Victor Ponta aruncă pe site-ul său următoarea afirmaţie: "Se impune o discuţie în legătură cu scăderea tarifelor de transport pe conductele Conpet (societate de stat, aflată sub influenţa Robertei Anastase – prin tatăl sau)…". Nici o explicaţie sau vreo probă, cel puţin circumstanţială, în legătură cu afirmaţia potrivit căreia tatăl Robertei Anastase ar conduce, informal, Conpet. În afara unor teorii conspiraţioniste vânturate pe nişte bloguri, eu personal nu am descoperit vreo legătură între familia Anastase, Conpet şi preţul carburanţilor. Nimic altceva de spus decât că domnul Ponta pare să fi învăţat bine lecţia predată la şcoala de dezinformare a lui “Felix".

Cine susţinea că preşedintele PSD s-a maturizat şi are un discurs diferit de cel al lui Crin Antonescu nu are decât să citească această banală postare de pe www.victorponta.ro. Cu toată recenta sa vizită în SUA, se simte că domnului Ponta este mai mult sub influenţa numeroaselor sale deplasări în China comunistă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *