Portretul noului grup de la Cluj: Rus, Puscaş şi Paszkany

Ioan Rus şi Vasile Puscaş încearcă o revenire în cadrul partidului , secondaţi de omul de afaceri Arpad Paszkany. O istorie aparte are un alt membru al grupului, Vasile Dâncu, despre care am scris deja aici.

Ioan Rus a fost ministru de Interne între anii 2000-2004 în timpul guvernării lui Adrian Năstase. Inginer de profesie, Rus ocupase anterior postul de preşedintele CJ Cluj. Din 2003 a cumulat şi funcţia de vicepremier al guvernului. La alegerile locale din 2004, Rus a pierdut primăria Clujului în favoarea lui Emil Boc. În 2005, Rus şi ceilaţi mebri ai grupului de la Cluj au adunat în jurul său 14 organizaţii judeţene, cu scopul de a reforma partidul. Împreună au reuşit să-l răstoarne pe Ion Iliescu şi să-l aducă în fruntea PSD pe Mircea Geoană. O altă victorie a politicienilor ardeleni a fost diminuarea influenţei PSD Bacău, organizaţie condusă de Viorel Hrebenciuc. La scurtă vreme după alegerea lui Geoană, Ioan Rus i-a reprosat acestuia faptul că nu respectă programul politic stabilit anterior. Relaţiile tensionate dintre cei doi au au culminat cu dizolvarea, în 2007, a filialei de la Cluj. În acelaşi an, Ioan Rus a lăsat şefia organizaţie de Cluj concitadinului său, Vasile Dâncu. Atunci când PSD a iniţiat acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, Rus s-a opus, pentru că agrea varianta unei alianţe PSD-PDL.

În 2008, Ioan Rus a renunţat la toate funcţiile din partid şi a devenit un simplu membru. Cel despre care Iliescu spunea că "suge din deget şi emite consideraţii teoretice“, anunta că va activa în cadrul unui ONG. Un an mai târziu, liderii ardeleni au fost curtaţi de cei din PDL. Rus a refuzat ofertă democrat-liberalilor, însă a continuat să se împotriveasca deciziilor lui Mircea Geoană .La următoarele alegeri pentru şefia partidului, din 2010, Rus i-a acordat girul lui Cristian Diaconescu, iar despre Victor Ponta spunea că poate aduce o "modernizare a partidului". Ca ministru de Interne, deputatul de Cluj a contribuit la câteva proiecte notabile, precum eliminarea din anul 2002 a vizei pentru românii care circulă în spaţiul Uniunii Europene. Recent, numele lui Rus a fost trecut pe lista echipei de lucru a PSD Cluj pentru alegerile din 2012, deşi anterior declarase că “nu există nimic care ar putea să ne facă să revenim" . Potrivit fostului secretar general al PSD, Cozmin Gusă, Ioan Rus ar putea fi candidatul cu cele mai mari şanse la şefia primăriei Cluj.

În perioada 2000-2004, în guvernarea Năstase, Vasile Puşcaş a fost ministru delegat şi negociator şef al României cu Uniunea Europeană. În 2005, deputatul clujean a primit oferta de a ocupa scaunul de ministru al Integrării Europene în noul guvern, condus de Călin Popescu Tăriceanu. Vasile Puşcaş a refuzat însă propunerea preşedintelui Basescu. Între 2006 şi 2007, Puşcaş a fost vice-lider al grupului PSD în Camera Deputaţilor. A demisionat din aceasta funcţie, ca un gest de asumare a eşecului referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. Dezamăgit de lipsa unei strategii PSD în privinţa alegerilor europarlamentare,

Puşcaş a decis să nu candideze în 2007 pentru Parlamentul European. Politicianul ardelean a continuat să ocupe postul de vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale PDSR Cluj Napoca până în 2008. A devenit simplu membru PSD, din solidaritate cu decizia lui Ioan Rus de a se retrage din prima linie a partidului. În 2009, Puşcaş a avut propria explicaţie pentru eşecul lui Geoană în faţa lui Băsescu. Potrivit lui Puşcaş, "contestarea alegerilor a fost jenantă şi a ridicat semne de întrebare din partea UE". Fostul negociator şef a urmat şi o carieră academică. Încă din 1979 el a fost cadru didactic universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca..

Arpad Paszkany este un celebru om de afaceri în Cluj Napoca . Considerat un jucător important pe piaţa imobiliarelor, Paszkany este unul dintre patronii echipei de fotbal CFR Cluj.
Legătura dintre afacerist şi PDL a devenit publică în 2004, când, printr-o firmă, acesta ar fi susţinut financiar campania electorală în urma căreia Emil Boc a devenit primar al Clujului. În 2008, Paszkany a mai donat un milion de lei pentru campania electorală a PDL.

Controversta a fost însă afacerea încheiată de firma TriGranit a lui Paszkany cu primăria Cluj Napoca, în perioada când Emil Boc era edilul orasului. Boc încredinţase acestei firme un teren, pentru a fi construite mai multe locuinte sociale. Între timp, firma a propus primăriei construirea unui parc de panouri fotovoltaice, în schimbul a 30% din energia electrică. Unii dintre consilieri au declarat că manevra n-ar fi tocmai cinstită şi că firma lui Paszkany ar fi trebuit să plăteasca daune autorităţilor locale. În iulie 2009 , omul de afaceri a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, care l-au acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi de şantaj. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2004-2006, omul de afaceri ar fi alimentat cu bani trustul "Gazeta", condus de Liviu Man, pentru a-şi santaja competitorii în afaceri prin campanii denigratoare. În comunicatul transmis de DIICOT se face referire şi la un teren pe care Paszkany l-ar fi obţinut prin prin şantaj de la patronul Iulius Malla m. "Acest dosar este strâns legat de lupta politică (…)", declara directorul Gazetei de Cluj, Liviu Man. În perioada în care era anchetat de procurorii DIICOT, Arpad Paszkany a trimis un memoriu preşedintelui Traian Băsescu, în care denunţa o serie de relaţii incorecte dintre politicieni locali, oameni de afaceri şi magistraţi.

În primăvara acestui an, Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Arpad Paszkany cumpărat împreună un trust de presă transilvănean. Vestea că cei trei s-au asociat într-un proiect media ar putea reprezenta pentru unii social-demoraţi mai mult decât o ştire de business.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *