Prima scrisoare către un hipster eco-marxist

Ai jignit un om care ne-a sprijinit pentru Integrarea Europeană. Zici că e lobby-ist. Păi când ajuta România era lobby-ist bun şi acum e lobby-ist rău? Hai, viteză! N-ai nicio dovadă în ce susţii. Nu eşti decât un trist, un eşuat în iţele Marelui Păpuşar. Ăsta e terorism, nu hipsterism. Obiceiul de a te purta necuvincios ţi-a intrat în sânge. Ca şi primul ministrul şi tu eşti un “copy” şi “paste” mai mic. Predecesorii tăi, poate chiar părinţii tăi, purtau pancarte “Make love, not war.” Dar nu intrau cu bocancii în temple şi cu nările mucoase prin Cancelarii. Păstrau decenţa.

Prin 1993, la Washington fiind, m-am nimerit la un Memorial Day, pe pajiştea din faţa Capitoliului. Acolo am cunoscut mulţi veterani ai Vietnamului. Nu ştiu dacă îţi spune ceva Hanoiul, poate îl şti doar ca oraşul de unde poţi să-ţi cumperi o nevastă ieftină. Sau să mănânci ”câinele lui peşte prăjit”. Atunci, Bill Clinton a ţinut un discurs despre dobândirea forţei Americii în mlaştinile Saigonului de către bravii luptători. Ce crezi că au făcut supravieţuitorii? I-au întors spatele. Atât. Prin anii 1969, preşedintele a refuzat să plece pe front, fiind pacifist. I s-a dat o replică princiară. “Don’t give a hand” în loc de “Don’t give a shit.”

Nu te-am văzut în Converşi sau blugi skinny. Nici cu produsele din Apple-store la protestele contra gazelor de şist sau contra Roşia Montană Gold Corporation. Nu-ţi plac sau nu-ţi permiţi? Nu pot crede că nu ştii ce a fost Steve Job pentru mişcarea pe care zici că o reprezinţi “fucking-crazy.” Băiat, Steve! A simplificat lumea. Adevărat hipster. După cum vezi, apreciez mişcarea ieşită din mainstream. Nu haina face pe om, cum nici programul naţional de slăbit nu rezolvă criza obezităţii. Aşa şi vintage-ul în aplicaţii. Un up-grade. Şi poţi vedea Roşia Montană în 3D. “Don’t give a shit.” Istoria ascunde magia viitorului. Preferi să ţii ochelarii 3 D pe post de ochelari de cal. Văd. Dar acum cică e …de vacă. Nu mai e fucking cool. Aici intervine slăbiciunea ta. Refuzi să te speli pe cap, dar nu refuzi să fii spălat pe creier. Asta nu o mai înţeleg. Participi la acţiuni ale căror efecte nu le poţi măsura cu mc2 universului tău, în care Einstein e o linie de păpuşi. Hipsterismul cool cu accente marxiste, ambalat în retorica ecologistă, nu e decât o perversiune ideologică.. Miza: contestarea valorilor occidentale. În această nălucă apar fel de fel de matroane oengiste, gata să deseneze un proiect de depus la Marea finanţă. De unde crezi că vin banii pentru mişcare?

Crezi că indignarea nu are costuri. Unii pun factura şi tu tragi cardul. Aici eşti prizonier. Te rişti. Cazi sub reflectoare. Beat de la buloane, nu “beat” de la Ginsberg. Şi de aici obsesia eliberării. Nu eşti liber, decât în ţarc, amice ! Te roteşti într-un carusel şi ţi se spune că ai libertate. Tu pendulezi mâinile – ca la meteo – ei fac programul. La cald, cu dolores. Fii cal, refuză să fii vacă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *