Fondurile europene, Primul test important pentru guvernul MRU

Voci autorizate au şi fixat un termen: în două, trei săptămâni deficienţele pot fi corectate. Pentru starea economiei, semnalul pe care îl dă şi dacă vreţi, imaginea Guvernului, ar fi bine ca acest termen să nu fie depăşit.

Programul are o valoare de 3,5 miliarde de euro, sumă care nu e de ici, de colo nici pentru un stat din Occident. Şi chiar dacă nu ştiu câţi dintre români cunosc programul recent întrerupt şi mai ales cu ce i-ar ajuta reluarea lui, semnalul este critic pentru executiv sub mai multe aspecte. Mai întâi pentru că ţinta fixată pentru anul acesta, aşa cum a fost anunţată de Ministrul Afacerilor Europene este una deosebit de ambiţioasă: 20% şi aşteptări au fost configurate în funcţie de îndeplinirea ei. Mai ales dacă luăm în considerare că în perioada 2007-2012, am cheltuit 5,5% din fondurile structurale alocate României. Apoi, pentru că aşteptările sunt mari nu numai de la un nou guvern în general, dar aş spune punctual şi de la Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, cu o bună imagine, considerat un specialist în relaţiile cu instituţiile europene în general şi cu fondurile europene în particular. Un eşec pe această linie ar cutremura vizibil mitul tehnocratului capabil de a muta munţii acolo unde politicul nu poate să o facă. Eventual, cu replici de imagine inclusiv la nivelul premierului Ungureanu, la rândul său perceput drept un specialist apolitic. Nu în ultimul rând, de o bună gestionare a fondurilor europene depinde şi stabilitatea guvernamentală. UNPR şi UDMR insistă vizibil asupra creşterii salariilor şi pensiilor din aprilie sau mai. Răspunsul dat până acum: aceste majorări nu vor avea loc decât dacă starea economiei le permite nu îi mai mulţumesc. Oricum, creşterea economică va depinde în mod semnificativ şi de buna absorbţie a fondurilor europene.

Până acum, Ministrul Muncii a făcut o serie de paşi necesari în direcţia reluării plăţilor: toţi beneficiarii POSDRU trebuie să declare pe propria răspundere că nu au dat mită, AM POSDRU se obligă să acorde audienţe sau funcţionarea unor birouri de sprijin sunt doar câteva dintre ele. Dacă aceste eforturi vor fi continuate, atunci sunt şanse ca reluarea rambursărilor să devină realitate în martie aşa cum şi-au propus autorităţile. Dar doar cu remedierea acestor deficienţe nu se face primăvară. Orice nouă întrerupere a plăţilor sau eventuală suspendare a unui program structural va avea efecte nocive nu doar asupra economiei, dar şi asupra imaginii şi credibilităţii guvernului şi indirect asupra capacităţii sale de a-şi duce la bun sfârşit reformele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *