Priorităţile lui Vasile Blaga pentru PDL

Prima temă nu ar trebui să fie foarte dificilă pentru un fost secretar general al PDL, care s-a aflat în structura de conducere a partidului din această postură în perioada de glorie a democrat-liberalilor: 2004 şi 2008. Şi mai ales, pe care mai toate filiale l-au cerut în fruntea partidului. Înţeleg că Vasile Blaga va analiza fiecare organizaţie şi va lua măsuri ca atare. Dincolo de această decizie foarte necesară după alegeri, indiferent dacă sunt pierdute sau câştigate cred că este foarte necesar ca PDL să-şi schimbe tonul faţă de USL. În acest moment, mi se pare că USL foloseşte tancul, în timp ce PDL a rămas la stadiul de praştie. Impresia mea din momentul în care a picat guvernul Ungureanu a fost aceea că USL nu mai are Opoziţie. Loviţi de pierderea Puterii, afectaţi de scorul alegerilor locale şi preocupaţi de alegerile interne, PDL şi-a jucat neconvingător rolul de partid de opoziţie. Iar asta trebuie să se schimbe radical.

În privinţa unificării dreptei într-o formulă care să se opună USL, indiferent cum s-ar numi aceasta este adevărat că între două personaje precum Vasile Blaga şi Mihai Răzvan Ungureanu sau Mihail Neamţu pot apărea numite incompatibilităţi. Succesul unei asemenea cooperări depinde cât de mult îşi doresc victoria părţile angrenate în crearea unei alternative la USL. Acest gen de determinare de exemplu, cu bune şi rele, a adus PNL alături de PSD. Cred că dincolo de evitarea unor plecări din partid, acesta este rostul cooptării în conducerea PDL a unor personaje precum Cristian Preda sau Sever Voinescu, care în repetate rânduri nu au ezitat să-şi manifeste simpatia faţă de MRU şi Noua Republică.

Cert este că noul lider al PDL trebuie să nu piardă nicio zi din cele aproximativ 5 luni rămase până la alegeri. Faptul că votul uninominal în formula propusă de USL a fost declarat neconstituţional în întregime ar trebui să dea PDL un plus de optimism şi forţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *