Privet Minsk, Romania! Bonapartism cu chip securisto-mafiotic

Cand spun Basescu, ma refer la tot ceea ce acesti indivizi abhora. Un numar de intelectuali au tradus fobiile lui Felix, ale lui Pnta si ale lui Crin in argumente pseudo-morale. Fatuitatea si vacuitatea au fost poleite si glorificate. S-a perorat ad nauseam despre voiosia lui Ponta si despre vitejia lui Crin.

Cine a urmarit evolutia declaratiilor politice ale lui Dan Voiculescu inca din anii 90, stie ca "umanistul" de-atunci, "conservatorul" de azi a fost intotdeauna extrem de rezervat in privinta UE. Nu de alta, dar intrarea tarii in UE insemna si inseamna limitarea arbitrariului, a coruptiei si a abuzurilor. Politologul american Ken Jowitt considera intrarea in UE drept lucrul cel mai bun care s-a intamplat cu Europa de Est in ultimii 500 de ani. Nu la fel gandeste Felix.

Am mai scris pe acest subiect, dar cred ca merita sa reamintesc episodul din februarie 2005, de la Washington. Luam cina cu un diplomat roman si cu Adrian Severin. Acesta din urma s-a dezlantuit impotriva lui Traian Basescu, acuzat de "cezarism", si a profetizat ritos: "Il vom termina ca pe Cuza". Pe vremea aceea Ponta era o cantitate relativ neglijabila, iar El Crin facea sluj in fata lui Tariceanu. Nu (numai) pe Basescu vor ei sa-l lichideze, ci chiar statul de drept, asa cum s-a vazut in nevrozanta, chinuitoarea vara a anului 2012..

Acestea fiind spuse, incotro merge Romania la ceasul uselist? Mi-e teama ca spre Est, spre Ucraina, Belarus si Rusia. Vom vedea care vor fi masurile viitorului guvern USL pentru a diminua ingrijorarile occidentale. Inainte de orice, noul guvern va trebui sa convinga UE si NATO ca-si respecta angajamentele si ca nu minte. Un premier plagiator este o imensa problema pentru credibilitatea tarii. Nu e vorba de pedanterii academice, ci de lucruri extrem de serioase. Nu vreau sa sun exagerat de pesimist, dar anul 2013 nu mi se pare foare promitator in ce priveste soarta democratiei romanesti.

Vom asista, probabil, la prelungirea tensiunilor si spasmelor din 2012, pe fondul saracirii populatiei si al izolarii internationale. Iar liderii USL se vor intrece in a imita despotismul impertinent al lui Lukasenko. Este ceea ce numesc bonapartismul cu chip securisto-mafiotic. In atari conditii, opozitia democratica din Romania nu poate sa bata pasul pe loc ori sa capituleze. Au mai existat perioade dificile, Romania nu facea parte pe atunci din structurile euro-atlantice. Nu urmeaza timpuri usoare, dar viitorul nu este total ipotecat acestor personaje izvorate parca din imaginatia lui Urmuz. Vor conta imens ziarele, revistele, portalurile, blogurile, retelele de socializare. Va conta, mai presus de orice, curajul de a nu ingenunchea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *