Răspuns către un mic burghez

Perioada de timp pe care o parcurgem în România, dar şi aiurea, are aceiaşi caracteristică comuna – inconsistenţa. Greşelile prezentului dar şi ale unui trecut mai aproapiat sau mai îndepărtat, greşeli care nu-ţi aparţin, de fapt, încep să producă fructe toxice. În această perioadă de tatonări, redistribuiri, mici sau mai mari trădări şi reorientări tu trebuie să faci ca bunul general persan Khorsand cel Înţelept. În faţa sorţilor potrivnici şi a unei armate mult mai mari şi mai bine înarmate el folosea tehnica pisicilor sălbatice.

Pisicile sălbatice sunt de o ferocitate fără seamăn. Zoologii spun că dacă leul sau tigrul ar avea ferocitatea pisicii, nimic nu ar mai mişca în junglă sau savană. Pisicile sunt animale solitare, dar totuşi în faţa unei primejdii sau al unui atac se ridică un zid de colţi şi gheare, de obicei din acelaşi clan înrudit. Până şi teribilul haitic al câinilor roşii a fugit de multe ori în faţa a 50-60 de pisici ameninţătoare, motani grei, rapizi şi periculoşi şi pisici-mame gata să-şi apere pisoii cu preţul celor nouă vieţi ale lor.

Însă pisicile nu intră niciodată în luptă fără sorţi de izbândă. Dacă sunt atacate de un duşman superior ele par că fug care încotro. Şi au unde, pentru că slavă Domnului, copaci sunt pretutindeni. Şi duşmanul se divide încercând să le urmărească. Atunci instinctul pisicilor le face să se întoarcă în grupuri compacte şi să atace câţiva atacatori mai îndrăzneţi. O gheruială rapidă îndreptată către ochii şi botul celor mai avansaţi îi lasă adesea pe temerarii atacatori într-o baltă din propriul sânge. După care, înapoi în arbori ! Asta îi pune pe gânduri pe ceilalţi inamici.

Tot aşa generalul Khorsand îşi punea propria oaste pe fugă. Dar din goana calului, călăreţii lansau în urmă o perdea de săgeţi. Apoi trupele se uneau în locuri bine ticluite şi având superioritate numerică asupra duşmanului divizat nimiceau pe rând detaşamentele inamice.

Morală 1 : în viaţă trebuie să înveţi mereu, chiar şi de la pisici!
Morala 2 : retragerea înţeleaptă duce la viitoarea izbândă!
Morala 3 : decât o afacere mare, mai bine mai multe mici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *