„Războiul ciudat” al preşedintelui Băsescu cu băieţii deştepţi din energie

Două informaţii, oarecum contradictorii, mi-au atras atenţia în aceste zile. Ştirea bună era că Hidroelectrica a trimis notificări tuturor "băieţilor deştepţi" care cumpără energie în afara OPCOM şi i-a anunţat că, la primul termen posibil, nu va mai prelungi contractele cu ei. Această informaţie trebuie completată cu cea despre victoria pe care Hidroelectrica a obţinut-o în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, care a stabilit că producătorul de curent electric ieftin poate invoca clauza de forţă majoră în relaţia cu Energy Holding. Această clauză de forţă majoră înseamnă că Hidrolectrica poate reduce furnizările de energie, invocând seceta prelungită. Dacă instanţa nu accepta invocarea clauzei de forţă majoră, Hidroelectrica ar fi fost probabil obligată să cumpere curent electric scump pentru a-l vinde mai ieftin către cei cu care are contracte. Ştirea rea este că ministerul Economiei a amânat din nou procedurile pentru selectarea unui manager privat la o serie de companii din subordine, inclusiv la Hidroelectrica.
Urmăresc de multă vreme disputa preşedintelui Traian Băsescu cu băieţii deştepţi din energie. Cred că era în vara lui 2005 când şeful statului ne-a explicat prima oară mecanismul prin care o resursă naturală formidabilă este sifonată de nişte afacerişti cu conexiuni politice. Oamenii implicaţi în această "Panama" au acumulat averi fabuloase, precum şi o imensă influenţă, în timp ce contribuabilii au pierdut sute de milioane de euro. Recent, directorul demisionar de la Hidro-, Constantin Trihenea, spunea că preţul energiei furnizate populaţiei ar trebui majorat cu 50% şi, în acelaşi timp, arăta că, în relaţia cu băieţii deştepţi, nu poate fi aplicată decât o creştere de 3,5%! Nu vreau să fiu populist, ştiu că preţul curentului furnizat consumatorilor casnici trebuie majorat, dar diferenţa dintre modul în care statul tratează cu acest companii-căpuşă şi proprii săi cetăţeni este cam prea mare.
Revenind la modul în care a acţionat preşedintele Băsescu, cred că, după ce Emil Boc a ajuns la putere, iar la ministerul Economiei au fost numiţi oamenii PDL, discursul prezidenţia s-a cam diluat. Abia în 2011, a revenit în forţă şi a spus că a sesizat comisariatul european pentru competiţie în legătură cu aceste contracte (deşi, într-o discuţie privată cu un personaj din fruntea Consiliului Concurenţei, mi s-a spus că Fondul Proprietatea i-a scris, de fapt, pe comisarului Almunia). Băsescu a susţinut, recent, că nu a fost înfrânt de băieţii deştepţi şi continuă lupta cu aceştia. Sunt tentat să cred că intenţia de a rezilia contractele dubioase de pe Hidro- a fost urmarea presiunii venite de la Palatul Cotroceni. Dar întrebarea este: de ce abia acum? De ce nu din 2009, pe vremea domnului Videanu? De ce nu afost sesizat comisariatul european pentru concurenţă din 2007, când am fost primiţi în UE?
Întreaga zonă de energie este, după opinia mea, un lung dezastru rezultat dintr-o serie administraţii proaste şi corupte – de la Dan Ioan Popescu la Ion Ariton. În afara situaţiei de la Hidroelectrica, să ne uităm şi la Cernavodă, unde o serie de investitori privaţi s-au retras şi nici acum nu s-a luat o decizie privind planurile de viitor, se tot amână vânzarea unei părţi din acţiunile de la Transelectrica, deşi această companie are nevoie disperată de bani pentru investiţii în infrastructură – înţeleg că o importantă sursă de corupţie este conectarea noilor centrale eoliene la reţeaua naţională de transport de energie – şi, aşa cum am arătat deja, se trage de timp cu numirea managementului privat. Preşedintele spune că nu poate face nimic altceva decât să atragă atenţia asupra situaţiei. Este adevărat, dar doar în parte. El mai avea posiblitatea să refuze numirea unor miniştri incompetenţi şi coruptibili, indiferent din ce partid erau ei.
Mă bucur că preşedintele Băsescu nu se lasă înfrânt, precum Emil Constantinescu, de băieţii deştepţi din energie. Şi sunt conştient că aceasta este o luptă pe care nu poţi să o câştigi de azi pe mâine. Va fi nevoie şi de voinţă politică, dar şi de lungi ani de procese, probabil. Dar teamă îmi este că populaţia a pierdut şi va mai pierde mult de pe urma acestor cetăţeni. Programul USL privind energia nu pomeneşte un cuvânt, unul singur, despre căile de reziliere a acestor contracte dubioase. Să nu ne mirăm: documentul este scris de Varujan Vosganian şi supervizat de Dan Voiculescu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *