REVENIREA PDL LA PUTERE

Mai întîi, intervenţia grosolană în favoarea lui Adrian Năstase în recursul dosarului "Trofeul calităţii" îl descalifică definitiv pentru poziţia de premier al unui stat european în secolul XXI. După ceea ce s-a petrecut în recursul lui Adrian Năstase la termenul din 23 mai, Victor Ponta nu mai poate pretinde că este altceva decît un farsor cu tupeu, cinic pînă la prăsele, care jonglează cu nefericirile unui popor nefericit. Sincer, mă bucur că acest om nu mai e procuror. Cu apucăturile astea ar fi nenorocit mulţi nevinovaţi – e bine că a intrat în politică. Aici, totuşi, nu poate produce atît de mult rău cît ar fi produs ca magistrat.

Apoi, răspunsul pe care tot evită să-l dea în privinţa ministrului agriculturii – creaţia de eprubetă a unui Dan Voiculescu aflat în litigiu grav chiar cu Ministerul. Poate Victor Ponta să vorbească despre orice crede el că distrage atenţia de la jafurile pe care le pregăteşte Dan Voiculescu la Agricultură – mai devreme saumai tîrziu va trebui să răspundă. Şi cu cît va fi mai tîrziu, cu atît răspunsul va fi mai greu.
În fine, e tot mai clar că Victor Ponta habar nu are cum să păstreze economia României în echilibru şi în creştere. Orele de iniţiere primite de la Florin Georgescu între două game-uri de tenis nu sînt suficiente pentru a compensa lipsa de şcoală de la vremea ei. Neînţelegînd de ce leul cade, Victor Ponta se răsteşte la ecranul televizorului care dă zilnic vestea rea.

Pe măsură ce ratează guvernarea, Victor Ponta şi ai lui devin tot mai agresivi din punct de vedere politic. Am bănuiala că nu îşi vor opri agresivitatea aici şi cred că instituţiile statului vor fi folosite pentru răfuieli politice.
Mai nou, Crin Antonescu spune că sistemul de vot zis al uninominalului pur are scopul de a elimina orice alt partid în afară de cele care compun acum USL. Orice om care a citit atent pe Shakespeare ştie ce va urma: USL se va prăbuşi mai repede şi mai zgomotos decît ar crede cei care văd numai actualitatea imediată. Cînd crezi că eşti atît de puternic încît să decizi prin lege disparţia unui partid, atunci ţi-ai pierdut minţile cu totul. Eşti cu adevărat pierdut!
Toate astea înseamnă că PDL va reveni la putere şi, mărturisesc, asta mă îngrijorează puţin. Chiar sîntem gata să revenim la putere? S-ar spune că nu mai e o problemă dacă, ci e o problemă cînd. Întrebarea legată de revenirea PDL la putere, însă, nu ar trebui să fie "cînd?" (asta, repet, se va petrece mai curînd decît credem – iată, risc şi un pronostic, cel mai devreme într-un an, cel mai tîrziu în trei). Întrebările pe care avem datoria să ni le punem sînt "cum vom reveni la putere?", "cu ce resursă umană vom guverna?", "ce proiect avem pentru România?" şi, nu în ultimul rînd, "cît de mult contează pentru noi valorile noastre?".

Preocuparea PDL va trebui să fie aceea de a reconstrui partidul pe temeiul rezultatelor de la localele din acest an şi în respectul lecţiilor aspre pe care ni le-a dat această guvernare. PDL va trebui să se preocupe de sine în următoarea perioadă, va trebui să reclădească legătura cu electoratul, să stea din ce în ce mai mult cu oamenii şi din ce în ce mai puţin cu politicienii. În rest, Victor Ponta face singur tot ce trebuie ca preferinţele electorale să se îndrepte tot mai mult spre PDL. Important este să fim gata să le primim aşa cum se cuvine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *