Români, vi se pregăteşte ceva! Starea naţiunii după Victor Ponta

Perspectivele nu sunt optimiste. Ieri, în a doua şedinţă de Guvern din an, Ponta a anunţat concedieri atât la nivelul ministerelor, dar şi la nivelul deconcentratelor şi a companiilor de stat, acolo unde a mărturisit chiar premierul, nici ei nu mai ştiu câţi mai sunt. Reducerea posturilor de la cabinetele demnitarilor, începând cu vice prim-miniştrii, miniştrii, directorii de agenţii, etc., ( doar cabinetul Premierului a scăpat), decisă tot ieri prin ordonanţă nu aduce aproape niciun beneficiu pentru buget. Dar simbolistica gestului este importantă.  Cu alte cuvinte, dacă „cei dintâi” demnitari ai statului trebuie să taie din angajaţi, atunci guvernul este îndreptăţit să facă acelaşi lucru şi la nivelurile de mai jos. O măsură de austeritate aplicată sistemului bugetar care, aproape ironic, vine să o completeze pe cea a guvernului Boc, care a refuzat să concedieze oameni, mergând pe varianta reducerilor salariale.

 Tot ieri, Guvernul a adoptat ordonanţa prin care, aparent, primăriile decid singure dacă măresc sau nu taxele şi impozitele locale. Libertatea autorităţilor locale este însă, una doar pe hârtie. Avertismentul lui Ponta este foarte clar: măriţi taxele pentru că eu nu vă dau bani de la bugetul de stat pentru cheltuieli!

 Nu mă aştept, deci, la nimic bun de la prezentarea bugetului anunţată azi de Ponta. Şi s-a întâmplat de atâtea ori ca premierul să anunţe ceva şi documentele şi realitatea să arate cu totul altceva, încât cred că ar trebui să fim foarte vigilenţi. 🙂 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *