Roşia mai aduce 266 de milioane de dolari economiei româneşti

Roşia Poieni se află la doar 12 km de Roşia Montană, unde tot o firmă canadiană Gold Corporation a investit deja peste 500 de milioane de dolari şi aşteaptă avizul de mediu, urmând să înceapă exploatarea zăcământului de aur şi de argint.

În condiţiile în care preţul cuprului a ajuns recent la limita de 8.400 $ tona, de la 2000 $ în anul 2000, datele financiare au arătat că în 2010, firma de stat Cupru Min a obţinut un profit de 18,8 milioane lei (circa 6 milioane de dolari), de la pierderi de 17,9 milioane lei în 2009. Cupru Min avea la finele anului trecut datorii totale de 71,5 milioane lei, adică 22, 3 milioane de dolari. În prezent are 480 de angajaţi şi exploatează 400 de tone de minereu pe lună. Partea utilă a zăcământul, conform specialiştilor de la ANRM, ar fi de aproape un milion de tone. În ritmul muncii de stat ar fi trebuit 166 de ani să exploateze resursa naturală care poate aduce economiei româneşti şase miliarde de dolari.
Utilajele companiei sunt vechi de peste 20 de ani.
Conform estimărilor preliminare, dacă s-ar menţine actualul preţ al cuprului pe plan mondial, mina ar aduce peste 6 miliarde de dolari. Numai din redevenţă statul mai poate câştiga 360 de milioane de dolari.
Celor peste 500 de milioane de dolari intraţi în economia românească de la Gold Corporation iată că mai vin încă 266 de milioane. 766 de milioane de dolari, numai din doi munţi învecinaţi. Potenţialul patrulaterului aurifer este de aproape 100 de miliarde de dolari.

RMGC, compania româno-canadiană, aşteaptă avizul de mediu de mai bine de doi ani, acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Roman Copper Corp în toamnă când expiră acesta?
Dacă ar începe proiectul de la Roşia Montană peste 4 miliarde de dolari vor putea intra în economia românească. Dintre aceştia, 1.8 miliarde USD vor intra direct la bugetul de stat. Aceste fonduri sunt constituite din dividendele obţinute de statul român, care deţine 19.3% din acţiunile companiei RMGC, redevenţe plătite de RMGC, precum şi alte taxe şi impozite achitate direct către bugetul statului, local, regional şi naţional.
Restul de 2.4 miliarde USD reprezintă bani cheltuiţi în România pentru dezvoltarea proiectului.

E incredibil câţi bani se pot aduce din exploatările resurselor minerale. “Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă" va trebui să devină o zicală a trecutului. Din banii câştigaţi numai din redevenţe ar trebui să se constituie un fond special, astfel încât orice guvern va veni să nu se poate atinge de sumele încasate decât în limita legii.
E simplu se scoate cuprul, aurul şi argintul din munte, câteva mii de mineri vor avea servicii, iar economia naţională va beneficia de un aport substanţial la venit.

Vedeţi de ce plâng ungurii şi agenţii lor de influenţă din România după Ardeal? Cum nu şi-ar mai fi declarat falimentul guvernul Viktor Orban….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *