Sal(v)ată a la grec

Au uitat că noi nu le-am dat şurubul, catapulta şi alte alea că, de nu era Pitagora, nici un avion de hârtie nu ar fi fost în stare să facă. Asta pentru că nici hârtie nu ar fi avut. E drept că nu noi am inventat-o, dar nici ei; toţi am luat ideea de la chinezi. O dată cu creioanele cu gumă; ştiu asta pentru că nouă ne-au fost de mare trebuinţă. Cum altfel să menţii în funcţiune cel mai mare sistem birocratic din Europa? Era nevoie de multă hârtie ca să poată fi mutată de pe un colţ pe celălalt al biroului şi de creioane de ascuţit în gură, de cel mai mare contingent de funcţionari publici din Europa. De altfel, întreg sectorul bugetar acoperea 40% din PIB (în România aia, de exemplu, bugetarii acoperă 20% din PIB). Cu salarii şi sporuri de nu merită să lucrezi la privat. La privat poate în sezon. Că se câştigă bine pentru că la stat nu se dă mai nimic. Ba da, o şpagă acolo, ca peste tot în lume. Dar care era problema? Pentru noi plătesc turiştii: bilete de avion, bilete la muzee şi avem o droaie slavă zeilor, bilete pe transportul în comun, bilete peste tot…Ah, ba nu, la metroul dintre Atena şi Piraeus nu, pentru că s-a făcut pe bani europeni. Ah, şi mi-am mai adus aminte. Le-am făcut filfizonilor astora de francezi şi nemţi o olimpiadă cum neam de neamul lor nu a văzut! Noi le-am spus că nu mai putem să o facem ca acum 2000 de ani, pe banii noştri. Costurile au fost duble faţă de cele anticipate, în total vreo 11 miliarde de euro, dar a meritat. Nemaiajungându-ne banii de la Comitetul Olimpic, alţi calici, a trebuit să ne împrumutăm, nu era firesc? Începuse prima zi de concursuri şi stadionul nu era gata. Am fost hingheriţi, nu alta. Că s-a furat triplu, asta e altă poveste. Ce le-am dat eu banii guvernanţilor? Şi acum vin şi ne scot ochii cu cât ne-au ajutat. Pe naiba! Au profitat de ospitalitatea noastră. Ne-au dat bani ca să construim drumuri ca să nu îşi zdruncine ei…şalele’, consumatori ageamii de Retzina. Ce dacă din datoria publică de 350 de miliarde euro vreo 150 de milarde au fost împrumutate de afară şi încă 50 de miliarde de la băncile de aici. Ce mai e grecesc în ţara asta?! Important e că nu a ieşit nimeni în pierdere. Uite că, după ce spuneau că nu au, au găsit totuşi 30 de miliarde de euro pentru pachetul care ar urma să diminueze datoria Greciei. Tupeu maxim, mai măresc şi Fondul de Stabilitate Financiară la 1 trilion de euro!
Nu ştiu cum o vor face, dar dacă au promis şefii de stat e clar că se va face. Nici o diferenţă faţă de ce e la noi. Democraţia începe de unde se sfârşeşte domnia. Cu asta sunt obişnuit. Mă derajează doar faptul că, mâine-poimâine, se mai trezeşte şi Berlusconi, după o agapă cu românce şi bunga-bunga, că vrea şi el ajutor pentru Italia şi nu se mai ajunge trilionul. Ce dacă datoria Italiei este apropae în totalitate a băncilor italieneşti! Ce, alea nu au nevoie de susţinere financiară?!
Şi, apropo de românce! Şi piticii din ţara aia ca o batistă în care ne-am suflat nasul în secolul XIX, aia în care am ocupat un sfert din piaţa bancară după 1990, au găsit ceva de comentat. În loc să ne mulţumească pentru că acum, prin securizarea băncilor greceşti , stabilitatea pieţei şi scăderea dobânzilor, se vor putea împrumuta mai uşor.
De unde să se îmrumute toţi fomiştii aştia? Tot din banii noştri! Nimeni nu a împrumutat Grecia fără vreun interes. Dacă eram vinovaţi, credeţi că ne iertau? Astea, cu salvarea euro şi a Europei, este o poveste de adormit electoratul. Că oricum nu cred că ne ajunge cât ne-au dat decât pânâ la primăvară. Unde mai pui că prin decizia politică de la Bruxelles suntem, din nou, jigniţi de americanii de la Agenţia Fitch, care ne aruncă "gunoi" considerând, nu că ni s-a făcut dreptate, ci că am fi intrat în încetare de plăţi pentru cele 100 de miliarde scutite. Adică, şi umiliţi şi cu banii luaţi. Aşadar, nu îmi cereţi să spun efharisto, lui Sarkozi şi Merkel. Să zică ei merci, dacă nu mai ieşim din nou în stradă să cerem o ştergere mai mare de pomana asta de 50%!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *