Salarii mai mari pentru bugetari sau CAS mai mic pentru toată lumea?

Însă din această matematică simplificată lipseşte un parametru: numărul bugetarilor ale căror salarii ar trebui să fie "reîntregite". Unul dintre scopurile reducerii de salarii, rostite explicit, a fost acela de-a forţa evaluarea angajaţilor şi concedierea celor mai slabi. Nu s-a întâmplat nici una, nici cealaltă, uşoara reducere a numărului total de bugetari fiind rezultatul faptului că pensionarii sau demisionarii n-au mai fost înlocuiţi. S-a schimbat între timp ceva în bine? Dimpotrivă, criza pare să se prelungească peste cât fusese anticipat.

Motiv pentru care şi logica iniţială ar trebui să rămână valabilă. Salariile bugetarilor pot creşte – cu 16% cât este nevoie pentru a reface nivelul nominal sau cu 30% pentru a reface nivelul real sau chiar cu 100% – în cazuri critice cum este cel al medicilor, pentru a răsplăti performanţa. Totul, cu o singură condiţie: totalul cheltuielilor să rămână pe loc, adică aceiaşi bani să se împartă la salariaţi mai puţini.
Sigur, vor spune că nu se mai poate şi că sunt prea puţini ca să mai facă faţă. În realitate, nu fac faţă tocmai pentru că încă sunt prea mulţi. Iată un exemplu: Agenţia de Cadastru şi-a întrerupt timp de o lună programul cu publicul, pentru "informatizare". După redeschidere, te-ai fi aşteptat ca măcar cartea funciară să fie accesibilă pe internet. De unde? În Bucureşti, cozile s-au triplat şi la fel timpul de aşteptare. Ghişeul se închide la două şi jumătate, în nasul celor care au ghinionul să aibă treabă acolo. E ăsta un motiv să mai angajeze oameni? Sau să-i dea afară pe toţi?

Aşa-numita "anvelopă salarială" – banii care pot fi cheltuiţi cu personalul – este în bugetul statului puţin sub 40 de miliarde de lei. Înseamnă aproximativ 6,9% din PIB, faţă de un vârf de 9,2% în 2009. Măcar până când economia va creşte suficient încât cele 40 de miliarde să însemne doar 5% din PIB iar numărul bugetarilor să scadă de la 1,3 milioane la mai puţin de un milion, plafonul este foarte util, indiferent de ce majorări individuale de salarii se întâmplă în interiorul său.

În schimb, fiecare procent câştigat aici poate fi folosit în reducerea viguroasă a impozitării muncii, de la nivelul enorm de 45% la cât a ajuns acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *