Sarkozy are o problemă. “Domnul Problemă”.

Este vorba despre Francois Hollande, lider în sondajele dinaintea alegerilor prezidenţiale din Franta, de peste mai puţin de două luni. Potrivit Reuters, este văzut drept "domnul Normal", dar unele voci îl numesc “domnul Problemă pentru Sarkozy". Hollande “i-a luat faţa" în sondaje actualui preşedinte al ţării: pentru primul tur, din 22 aprilie, are un avans de câteva procente, în timp ce al doilea tur, din 6 mai, ar urma să îl câştige, conform previziunilor, la un avans de 12 la sută faţă de Sarkozy.

În vârstă de 57 de ani, Hollande este relativ puţin cunoscut în afara Franţei, nu are experienţă ministerială, iar promisiunea lui de bază este aceea că va fi un preşedinte…"normal", vădită fiind aluzia la porecla lui Sarkozy, respectiv "Preşedintele Bling Bling". Presa franceză notează că dezavantajul său major îl constituie faptul că are un curriculum vitae destul de sărac. Dar staff-ul lui a avut grijă să strecoare o “notiţă" menită să cucerească inimile electoratului, şi anume că Hollande i-ar fi spus mamei sale, atunci când era copil, că vrea să devină preşedintele ţării într-o bună zi! Născut pe 12 august 1954, în oraşul Rouen, într-o familie din clasa de mijloc, “domnul Problemă" ştie să abordeze lucrurile pe gustul poporului. Prietenii şi consilierii lui Hollande spun că este cordial şi prietenos, că salută pe toată lumea după ce intră în birourile partidului, de la secretară la femeia de serviciu. În plus, nu degeaba se spune despre el în anumite cercuri că este “un gânditor modern": şi-a modelat înfăţişarea, urmând o dietă drastică, secretul dietei a ajuns la presă, femeile citesc despre diete, electoratul feminin este şi el important, etc, etc.
Criticii lui Hollande scot în evidenţă faptul că acesta este mai mult “un politician local, care nu a ocupat niciodată un post guvernamental şi nici nu a condus o corporaţie". Dar…A urmat cursurile prestigioasei Şcoli Naţionale de Administraţie (“pepiniera" unei mari părţi a elitei politice franceze), şi a devenit activist socialist şi membru de campanie pentru fostul preşedinte Francois Mitterrand. Ca o ironie a sorţii, fosta sa soţie, Segolene Royale, a candidat împotriva lui Sarkozy, în 2007, fără succes însă.

Dacă va fi ales preşedinte, liderul socialist a promis angajarea a 60.000 de profesori, ca o măsură după reducerile bugetare din timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy, dar şi reducerea deficitului public…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *